Az OMV és vásárlói is támogatják az MMSZ mozgássérült fiataloknak szervezett táborát

Hazai – 2024. február 9., péntek | 18:50

Az OMV Hungária és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) tavaly év végén jótékonysági kampányt szervezett a vállalat töltőállomásain elérhető MMSZ-adománykártyák értékesítésére. Az akció kiemelkedő eredménnyel zárult: a vásárlók adományait a vállalat megduplázta, így közel 4,6 millió forint gyűlt össze a segélyszervezet céljaira.

„Mindig különleges alkalom számunkra megélni a vásárlóinkkal közös adományozás örömét. Ezúttal egy nagy sikerű kampányban segíthettük együtt a Máltai Szeretetszolgálat rendkívül fontos karitatív munkáját – mondta el Balogh Tibor, az OMV Hungária ügyvezető igazgatója. – Ugyan ez az akció lezárult, de a töltőállomásainkon továbbra is egész évben megvásárolhatók az adománykártyák. Mivel a szervezet munkatársai önkéntesként, fizetés nélkül látják el feladatukat a hazai civil mentés és egy sor egyéb szociális tevékenység terén, valóban minden jótékony forint kiváló helyre kerül.”

A 2023-as kampányban összegyűlt pénzt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mozgássérült fiatalok számára szervezett táborának megvalósítására használja fel. A táborba a mozgáskorlátozottsággal élő fiatalok családtagjaik és állandó kísérőik nélkül érkeznek. A tábor ideje alatt a feladatra előzetesen felkészített, hasonló korú önkéntesek segítik őket.

Az idén is megrendezendő táborban a mozgássérült fiatalok és az önkéntesek együtt vesznek részt a programokon, miközben kölcsönösen megismerik, így jobban meg is értik egymást. A kívülállók nem is gondolják, milyen fontos az érintett fiataloknak ez a hét, amikor az önkéntesekkel együtt olyan programokban vehetnek részt, amelyekben egyébként esélyük sem lenne. A táborokban ugyanakkor nemcsak a fizikai akadályok omlanak le, hanem a lelkiek is – fogalmazott Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke. – Az együtt átélt élmények új lehetőségeket nyitnak a fiatalok előtt, „bízni kezdenek magukban, a változásokra nyitottan térnek vissza a hétköznapokba. De lélekben gazdagabbak lesznek a segítőik is, akik sokat tehetnek azért, hogy végre lebontsuk a sérült emberekkel kapcsolatos tévhiteket, előítéleteket. Közben egészen új emberi kapcsolatokat élhet meg minden résztvevő, nem mellékesen mély barátságok is köttetnek, amiért évről évre jó visszatérni”.

A tábor előkészítéséhez és lebonyolításához nagyon sok munkára van szükség. Az országot behálózó, régiókra osztott Máltai Szeretetszolgálat helyben készíti fel az önkénteseket a feladatra. A képzések során a résztvevők megtanulják, hogy mikor milyen módon és mértékben kell segíteni az arra rászorulóknak. A segítőkre – amint az otthoni környezetben a családtagokra is – huszonnégy órás feladat vár, hiszen a mozgássérült fiataloknak bármikor szükségük lehet a támogatásukra. Ebben a felkészítésben jelent majd pótolhatatlan forrást a most összegyűlt adomány.

A 200 és 500 forint értékű adománykártyák továbbra is elérhetők a kijelölt OMV-töltőállomásokon.

Fotó: Parák Eszter

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria