Boldog Jerzy Popiełuszko-ereklyét kapott egy óbudai plébánia

Hazai – 2022. szeptember 16., péntek | 17:24

Boldog Jerzy Popiełuszko, a lengyel Szolidaritás mozgalom papja ereklyéit adta át szeptember 13-án az óbudai Kövi Szűz Mária-plébániának a lengyel főváros érseki palotájában rendezett ünnepségen Kazimierz Nycz bíboros, varsói érsek.

A Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, valamint Urszula Kierzkowska, a varsói Bemowo kerület polgármestere részvételével megtartott ünnepségen Kovács Orsolya Zsuzsanna nagykövet a mai nemzedékek számára fontosnak nevezte a közép-európai mártírok és szentek példáját. Boldog Jerzy Popiełuszko mellett kiemelte Mindszenty József hercegprímás, Boldog Stefan Wyszyński lengyel bíboros és prímás, Esterházy János, valamint Szent II. János Pál pápa szerepét. A nagykövet megrendítőnek nevezte, hogy az ő generációja már élt, amikor Popiełuszko atyát 1984-ben brutálisan meggyilkolták.

„Győzd le a rosszat a jóval” – idézte fel Kazimierz Nycz bíboros azokat a szavakat, amelyekre Jerzy Popiełuszko a lelkipásztori szolgálatát alapozta. Reményének adott hangot annak kapcsán, hogy a budapesti hívek imádkozni fognak a lengyel mártírhoz azon nehéz időkben, amelyeket ma Európa átél.

Szili András, az óbudai Kövi Szűz Mária-templom plébánosa elmondta: egyházközsége hívei gyakran kérték tőle a mártír ereklyéjének elhelyezését, a plébániánál már korábban létrehozták az életét és homíliáit felidéző emlékhelyet.

Jerzy Popiełuszko hetvenöt éve, 1947. szeptember 14-én született. Papként 1980-tól szoros kapcsolatban állt a Szolidaritás mozgalommal, a hadiállapot 1981-es kihirdetése után nagy tömegeket vonzó, úgynevezett hazafias miséket tartott a varsói Kosztka Szent Szaniszló-templomban. 1984. október 19-én a kommunista titkosszolgálat elrabolta és meggyilkolta a fiatal lelkipásztort.

2010. június 6-án avatták boldoggá, szenttéavatási ügye folyamatban van. A Kosztka Szent Szaniszló-templom kertjében található sírja zarándokhellyé vált; varsói útja során George Bush amerikai elnök, Margaret Thatcher brit kormányfő, Václav Havel cseh elnök, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök is ellátogatott ide. A templomban 2018-ban avatták fel Popiełuszko atya magyar–lengyel felirattal ellátott emléktábláját.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria