Corvin-lánc kitüntetéseket adott át Áder János a Parlamentben

Hazai – 2018. február 12., hétfő | 17:01

„Hitelesség, megfontoltság és kitartó munkával megszerzett bizonyosság. Ez önbecsülésünk alapja” – fogalmazott Áder János államfő február 12-én, hétfőn, a Corvin-lánc kitüntetések átadásakor a Parlamentben elmondott beszédében.

A köztársasági elnök Kövér László házelnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt Huszti Péter színművésznek, Maróth Miklós orientalista akadémikusnak, Martonyi János korábbi külügyminiszternek, Ritoók Zsigmond klasszika-filológus akadémikusnak, Sótonyi Péter orvos akadémikusnak, valamint Sir George Radda biokémikusnak nyújtotta át az elismerést.

Melocco Miklós szobrászművész később veszi át a kitüntetést.

A díjak átadásakor jelen volt még Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke; Darák Péter, a Kúria elnöke, valamint egyházi képviselők, kormánytagok.

Ahogy Áder János fogalmazott: a Magyar Corvin-lánc Testület névsora nem csupán egy kimagasló érdemeket összegző lista, hanem „felkérés a folytatásra”: a tudás és a tapasztalat átadására, a bölcsesség megosztására, a fiatalabb generációk ösztönzésére. Felelevenítette a legelső Corvin-lánc birtokosa, az iskolateremtő kultuszminiszter, Klebelsberg Kunó tevékenységét, aki azt vallotta, hogy nem a lélekszám tesz naggyá nemzeteket. Ő sosem fogadta el, hogy a magyart a kis nemzetek közé sorolják – emlékeztetett az államfő.

Díjak nyújtásakor nem teszünk mást, mint önmagunkban keressük az értékeket: azt a sokszínű kreativitást, találékonyságot, tudományos kíváncsiságot és lélekemelő alkotókészséget, amivel mi, magyarok hozzájárulunk a világ fejlődéséhez, közös tudásához. „Legyen szó szervezetünk működésének mélyebb megismeréséről, a nemes anyagot formálni képes szenvedélyről, az új nemzedékeknek inspirációt jelentő tanításról, emlékezetes művészi alakításról, eredményes diplomáciai tárgyalásról, korszakalkotó felismerésekről, vagy a jó hírnevünket öregbítő kutatói sikerekről” – hívta fel a figyelmet a kitüntetettek tevékenységére Áder János. Hangoztatta: a Corvin-lánc Magyarország „igaz ügye” mögé sorakoztatja fel tiszteletre méltó nagyjainkat. A Corvin-lánc örökségének nevezte az első díjazottak hagyatékát: többek között Dohnányi Ernőét, Herczeg Ferencét, Korányi Sándorét.

Az államfő felelevenítette a kiegyezés előtti időket, amikor lehetőség nyílt az ország helyzetének rendezésére. Deák Ferenc ekkor a magyarok alkotókészségében bízott. A tudást és a bátor kiállást, a bölcsességet és a céltudatosságot, az erőt és a megfontoltságot, valamint ezen erények birtokosait tartotta a legnagyobbra. Deák Ferenc tudta, hogy egy nemzet életében vannak változatlan igaz ügyek, amelyeket az ősi erények megtartásával lehet szolgálni.

A Magyar Corvin-lánc a magyar tudomány és művészet, valamint a magyar oktatás és művelődés fellendítésében szerzett kimagasló érdemek elismerésére szolgál, a kitüntetéssel adományozottak alkotják a Magyar Corvin-lánc Testületet. A Corvin-kitüntetéseket Horthy Miklós kormányzó alapította Magyarország mecénás királyának, Hunyadi Mátyásnak az emlékére 1930-ban. A Corvin-lánc elismerést az első Orbán-kormány idején alapították újra, a 2002-es kormányváltás után azonban nem adták át, tízéves szünet után 2012-től adományozták ismét.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria