Családok zarándoklata Bodajkra

Hazai – 2020. október 14., szerda | 9:47

Az érdi Marianum Iskola évek óta zarándoklatot szervez Magyarok Nagyasszonyának ünnepén. Hajdu Ferenc általános helynök, az intézmény püspöki biztosa a pandémia miatt idén rendhagyó módon családi zarándoklatra hívta a szülőket és gyermekeket október 10-én a bodajki Segítő Szűz Mária-kegyhelyre, ahol Szent István király családjával együtt esdekelte ki Mária közbenjárására Isten kegyelmét.

A családi zarándoklatról Dornbach Katalin írt személyes hangvételű beszámolót, melyet szerkesztve közlünk.

Az ünnepi szentmisét Ugrits Tamás pasztorális helynök mutatta be a felújított templomban.

Szentbeszédében kiemelte: a zarándoklat célja, hogy felemeljünk a szívünket, családunkat Istenhez.

Eljöttünk Bodajkra Isten segítségét és a Szűzanya közbenjárását kérve abban, hogy hitben és szeretetben újuljon és erősödjön meg családi életünk. Az ember szívének igazodnia kell Istenhez, mert csak akkor jár a helyes úton – mondta a szónok.

Kiemelte a vasárnap megszentelését, a közös szentmisét, a családi imát, különösen a rózsafüzér imádságot; a szeretetben való megújulás fontosságát, és hogy a hűség és a megbocsátás elengedhetetlen minden család életében.

Éreznie kell a másiknak, hogy mellette állok, hogy elfogadom őt hibáival és gyengeségeivel együtt, mert az igazi, krisztusi szeretet tudatos akarati döntés – fogalmazott tanításában Ugrits Tamás pasztorális helynök. – Közösségben élünk, szükségünk van egymásra, mások segítségére, mert senki nem jó mindenre, de mindenki jó valamire: ez minden közösség alapja.

A hétköznapi dolgokat kell nem hétköznapivá tenni úgy, hogy felemelt szívvel, Isten jelenlétében éljük családi életünket a mindennapokban – hangzott el a prédikációban.

A szentmise után Mórocz Tamás címzetes apát, plébános, a kegyhely lelkipásztora ismertette hazánk legősibb zarándokhelyének történetét.

A családi zarándoklat alkalmával lehetőség nyílt Bodajk és környéke nevezetességeinek megtekintésére, valamint egyéni imádságra a bodajki Szűz Mária-kegykép előtt.

A családi zarándoklat alkalmából bemutatott szentmise megtekinthető ITT.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Pálfi Mariann

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria