Egy szívvel, lélekkel – Nagymaros 2023 tavaszán

Hazai – 2023. május 12., péntek | 19:15

„Egy szívvel, lélekkel” mottóval május 20-án, szombaton rendezik meg a nagymarosi találkozót, melynek témája az öröm lesz. A főelőadást Járay Márton református lelkész, mentálhigiénés szakember tartja. A megszokott programokon túl ez alkalommal is számos műhelymunka, fórum, találkozási lehetőség várja az érdeklődőket.

„Az egységet, a közösségvállalást, a kapcsolódást vitán felül állóan fontos értékeknek tartjuk. Mégis: mintha mostanában a közös szimbólumok, kirakott zászlók, megfogalmazott nyilatkozatok, aláírt petíciók, megváltoztatott profilképek pont az elhatárolódásunkról, az egyet nem értésünkről, a különböző véleményünkről szólnának – olvasható a találkozó beharangozójában. – Amikor Jézus megjelent az emberek között, ugyanezt a hatást keltette. Szétválasztott. Embereket, családokat, közösségeket, csoportokat. Ugyanezt a hatást kelti ma is. Ahol jelen van, ott szétválasztódnak dolgok. Ám az elválasztottság gyakran nem az ő akarata, hanem a mi emberi logikánk következménye.

Jézus Krisztusnak van egy nagyon mély meghívása számunkra. Az egységre, a közösségre, a kapcsolódásra hív.

Talán nem (csak) azokkal, akikkel a mi logikánk szerint egységben lennénk. Talán nem (csak) azokkal, akikkel a legszívesebben kapcsolódnánk.

Jézus többre hív annál, mint ami nekünk kényelmes… Ettől válik ez igazi kihívássá. Figyelmünket odairányítja a teremtett világra, a társadalom kitaszítottjaira, a betegekre, a bűnösökre, az eltérő vallási hagyományhoz tartozókra. És még kikre? Ha Krisztussal egységben vagyok, akkor kikkel kell egységben lennem? Erre a kérdésre keressük a választ közösségben, május 20-án, Nagymaroson.”

A május 20-i nagymarosi találkozó programja:

9 óra: napindító
10 óra: főelőadás – Járay Márton református lelkész, mentálhigiénés szakember, az előadást követően szentségimádás
12 óra: fakultációk
13.30: ebédszünet, a személyes találkozások ideje
14.45: tanúságtétel és zenés felkészülés a szentmisére
16 óra: szentmise – főcelebráns: Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök
a szentmise után: tánc, örömteli, kötetlen együttlét – zenei szolgálat: imperfectum együttes

A találkozón a főelőadás végétől a szentmise kezdetéig folyamatosan lesz lehetőség gyónásra, lelki beszélgetésre a templomkertben.

A fakultációk idején közbenjáró imádságot tartanak a művelődési házban: bármi, ami bennünk van (személyes kérés, nehézség, emberek, események, amelyek foglalkoztatnak), azt a tapasztalt közbenjáró testvérek Isten elé viszik, segítenek igét, bátorítást, útmutatást kérni a mennyei Atyától, aki azt mondta: „Kérjetek, és kaptok…” A közbenjáró ima igei alapja a Szentírásból a tetőt kibontó barátok története, akik eljuttatják Jézushoz béna barátjukat. Hitüket látva Jézus így szól a bénához: „Fiam, bűneid bocsánatot nyertek.” (Mk 2,5)

A nap részletes programja és énekei a találkozó infófüzetében találhatók, amelyet hamarosan le lehet tölteni a rendezvény honlapjáról.

A Nagymarosi Ifjúsági Találkozó mellett 1989 ősze óta szervezett Gyerekmaros ezúttal is várja a 3–16 éveseket.

Miért fontos az egység? Azt tartja a mondás, hogy egységben az erő, és ennél mi sem lehetne igazabb. Gondoljunk csak bele: az erdő nem egy fából, a tengerek nem egy csepp vízből állnak. A közösség is megannyi ember egysége, amit összeköt valami. Lehet az közös cél, közös érdeklődés vagy a hit, amely az egész világon közösséget ad a hívőknek.

Neked mi az egység? Ha még nem gondolkodtál el rajta, hogy számodra mit is jelent az egység, gyere el hozzánk május 20-án, ahol korodbeliekkel játszhatsz, beszélgethetsz, elmélkedhetsz, majd választ kaphatsz a kérdésre: mit jelent egységben lenni?

A Gyerekmarosra jelentkezni ITT lehet.

Most is, mint minden találkozón segítőket vár a Gyerekmaros. Ha szívesen vagy gyerekek között, ha segítenél a csoportvezetésben, látogass el a Gyerekmaros honlapjára, és jelentkezz!

Forrás és fotó: Országos Lelkipásztori Intézet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria