Egyházmegyei szinódusi találkozót tartottak Veszprémben

Hazai – 2023. február 15., szerda | 9:49

Február 11-én tartották a Veszprémi Főegyházmegyében az egyházmegyei szinódusi találkozók első alkalmát, melynek helyszínéül ezúttal a veszprémi Padányi Katolikus Iskola szolgált.

A napot zenés dicsőítéssel és imádsággal kezdték, melyet Csernai Balázs, a pasztorális iroda referense vezetett. Rövid bevezetőjében utalt a Ferenc pápa által 2021-ben meghirdetett szinódusi út eddigi eseményeire, gyümölcseire, kiemelve, hogy éppen az elmúlt héten zajlott a folymat kontinentális szakaszának európai gyűlése Prágában, melyen a magyar küldöttség is jelen volt, ő maga pedig online kapcsolódott be az eseménybe.

Az első előadás előtt Udvardy György érsek köszöntötte a résztvevőket.

Az egyházmegye választott jelmondatához – Őseink hite a jövő reménye – szépen illeszkedve két előadást hallgathattak meg az érdeklődők. Paulics Piroska hitoktató Árpád-házi Szent Margit és Árpád-házi Szent Piroska tanúságtevő életét mutatta be. Mindkét szent Veszprémben kezdte „pályafutását”, itt ismerte meg Jézus Krisztus szeretetét, amely meghatározta egész további életét akár a kolostorban, akár a bizánci császári diplomáciában.

Ezt követően az Assisi Szent Ferenc Segítő Nővérei Közössége szerzetesei, Erzsébet és Teréz nővér Bódi Mária Magdolna életére és tanúságtételére alapozva előadásukban a Krisztussal való mélyebb barátságra hívtak.

A jelenlévők ezután kiscsoportokban gondolkodhattak tovább arról, hol tapasztalták meg Isten nagyságát saját életükben, hol és hogyan tudnak róla a továbbiakban tanúságot tenni.

Délután Udvardy György érsek katekézise rámutatott a plébániák szerepére, valamint keresztény küldetésük teljesítésére bátorította a résztvevőket. Szempontokat adott ahhoz, hogyan tudják a hívek e küldetésüket konkrétan teljesíteni hétköznapi életükben.

Az érsek jelen volt az egész programon, időt szánt a találkozásokra, a beszélgetésekre is.

A napot zenés dicsőítéssel és szentségimádással zárták, melyet a zalaegerszegi Rád Találtam Dicsőítő Csoport tagjai vezettek.

A főegyházmegye második szinódusi találkozóját hasonló programmal Búcsúszentlászlón tartják február 25-én.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria