Elhelyezték Boldog Jerzy Popiełuszko ereklyéit az óbudai Kövi Szűz Mária-templomban

Hazai – 2022. október 8., szombat | 19:04

Magyarok Nagyasszonya ünnepén, október 8-án helyezték el a lengyel vértanú pap, Boldog Jerzy Popiełuszko ereklyéit a budapest-óbudai Kövi Szűz Mária-templomban. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Cserháti Ferenc, a külföldön élő magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök volt.

Az ereklyéket szeptember 13-án Kazimierz Nycz bíboros, varsói érsek adta át a magyar delegációnak Lengyelországban.

Zsúfolásig megtelt Magyarok Nagyasszonya napján a Kövi Szűz Mária-templom ünneplőkkel, akik tanúi lehettek a lengyel mártír pap, Boldog Jerzy Popiełuszko ereklyéi elhelyezésének és megáldásának. Cserháti Ferenc püspök – a lengyel–magyar barátság nevében is – köszöntötte a civil, a kulturális, a társadalmi és a közélet jelen lévő, lengyel és magyar képviselőit.

„Ma a Boldogságos Szűz Máriára, a Magyarok Nagyasszonyára, Lengyelország Királynőjére, valamint Szent István királyra és Boldog Jerzy Popiełuszko atyára emlékezünk: Isten Szent Anyjára és a hit kiváló tanúira, akik minden időben Krisztusra mutatnak, aki az Út, az Igazság és az Élet, akit követve elérhető a teljes élet, az igazságosság, a szeretet és a béke, az emberi és társadalmi fejlődés” – fogalmazott a püspök.

Kiemelte, hogy

a Kövi Szűz Mária-templom mostantól a magyarok és a lengyelek barátságának, istenhitének  és a szabadságért folytatott küzdelmének a jelévé válik, amely arra hivatott, hogy az ég felé mutasson, ősi keresztény értékeinket és a népek közötti testvériséget hirdesse.

„Most a Szűzanya és az összes szentek pártfogásába ajánljuk országainkat, nemzeteinket, a világ minden népét, tekintettel a nemzetközi helyzetre is” – jelentette ki Cserháti Ferenc és kifejezte reményét, hogy Boldog Jerzy Popiełuszko üzenete, az igazság, a szeretet és a béke tovább építi majd a valódi, emberi Európát.

Felidézte a püspök, hogy a

a kommunisták a lengyel papot egy folyóba dobták, azt hitték, hogy elnémítják, de nem lett igazuk, mert a vértanú Popiełuszko még holtában is Isten dicsőségét hirdeti.

Cserháti Ferenc beszédében személyes emlékeit felelevenítve kitért arra is, amikor lengyel paptestvéreitől, első kézből hallott Popiełuszko üldöztetéséről és bátorságáról, valamint a Szolidaritás mozgalomról, melynek a mártír pap haláláig káplánja volt.

Az ereklyéket a püspök helyezte az oltárba, majd megáldotta őket.

Az eseményen Szili András, a templom plébániai kormányzója is köszöntötte az egybegyűlteket, majd kifejezte, hogy nagy ajándéknak tartja az ereklyéket, amelyek üzenete a mai korban is helytálló.

Ezt követően a lengyel delegáció átadta a „Rosszat jóval győzd le” emlékérmeket, amely kitüntetést 1998 óta ítéli oda egy emlékbizottság mindazoknak, akik méltóképpen őrzik Jerzy Popiełuszko emlékét. Az érmet a jeles eseményen Cserháti Ferenc püspök, Szili András plébániai kormányzó, valamint Kiss László, Óbuda polgármestere és Wesolowski Korinna, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke vehette át.

Az ünnepi eseményen jelen volt boldog Jerzy Popiełuszko unokahúga, valamint a lengyel diplomáciai testület több tagja is.

*

Boldog Jerzy Popiełuszko nagy tiszteletnek örvend a főváros III. kerületében, ahol már egy emlékpark is őrzi a nevét. Bús Balázs, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke még óbudai polgármesterként a lengyel önkormányzattal karöltve azon munkálkodott, hogy minél többen megismerjék a lengyel vértanú történetét. Az emlékparkban nagy kövekből rózsafüzért alakítottak ki, amelynek egyik „szemén” Boldog Jerzy Popiełuszko élettörténete olvasható.

Az ereklyék elhelyezéséről részletes videó-összeállítással jelentkezik hamarosan az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye médiacsatornája, a Kardinális.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Prófusz Ádám / Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria