Felavatták a ráckevei szerb ortodox kolostori gyűjtemény megújult épületét

Hazai – 2021. szeptember 19., vasárnap | 18:20

Ünnepélyes keretek között nyílt meg szeptember 16-án az egykori szerb monostor kincseit bemutató kiállítás a ráckevei szerb ortodox templom felújított parókiáján. Az épületet Lukijan Pantelic, a szerb ortodox egyház budai püspöke avatta fel. A ráckevei kolostori gyűjtemény a szentendrei székhelyű Budai Szerb Ortodox Egyházmegye Múzeumának része.

A kiállításnak helyet adó felújított épület avató ünnepségén Lukijan Pantelic, a szerb ortodox egyház budai püspöke úgy fogalmazott,

Magyarország egy nagy kincstárnak tekinthető, melynek legjelentősebb forrása a keresztény hit és a keresztény kultúra.

Magyarországon a keresztény hit ma is élő, és a különböző tradícióknak köszönhetően gazdag, nem csupán muzeális jellegű.

Lukijan Pantelic püspök elmondta, hogy a Nagyboldogasszony Szerb Ortodox Monostor kincstára az itteni szerbek gazdag szellemi és kulturális múltja mellett arról is tanúskodik, hogy „országunk mostani vezetői számára is fontos e kincsek feledéstől és pusztulástól való megóvása”, valamint bemutatása a közönség számára.

A ráckevei kolostor kincstárában a 18. századi műalkotások vannak túlsúlyban, ikonok, ötvöstárgyak, miseruhák; nagyon ritka, 18. század eleji zászlókat is őriz a templom – ismertette Vukovics Koszta, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye Múzeumának igazgatója. – Az egyházmegye regionális tárlattal gazdagodik, amely tovább fog fejlődni, kiállítástechnikailag és elsősorban a műtárgyak restaurálásával.

Az eseményen ünnepi beszédet mondott Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár. A rendezvényen Pánczél Károly országgyűlési képviselő, Alexov Lyubomir kisebbségi szószóló, valamint Vereckei Zoltán polgármester is részt vett.

A ráckevei kolostori gyűjteménynek helyet adó épület felújítása magyar forrásból valósult meg – mondta el az átadó ünnepségen Soltész Miklós. A szeptember 12-én lezárult 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust felidézve az államtitkár kiemelte, a rendezvény egyik célja az volt, hogy bemutassa a térség keresztény közösségeinek együttélését.

Többszörösen is bizonyítottuk, hogy békességben tudunk élni Krisztus követésében”

– fogalmazott a politikus. Hozzátette, a Ráckevén bemutatott kulturális kincsek is mutatják a kereszténység erejét; ezért „ezekbe a gyökerekbe kapaszkodnunk kell, és ezért fontos számunkra, hogy a szerb ortodoxia, a pravoszláv egyház itt van közöttünk”.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd; ráckevei Keresztelő Szent János-plébánia/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria