Felújították a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárat

Hazai – 2015. június 5., péntek | 9:05

A Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár európai uniós és hazai, valamint egyházi közgyűjteményi támogatással zajló nagyszabású felújítási munkálatai június elsejével hivatalosan is befejeződtek – közli a Szombathelyi Egyházmegye honlapja.

A Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban ünnepi év a 2015-ös esztendő: éppen 130 éve annak, hogy Hidasy Kornél püspök a Szily János püspök által 1791-ben alapított székesegyházi könyvtárat – amely kezdetektől a papi szemináriumban volt – áthelyeztette a szemináriumhoz épített új épületszárnyba. A barokk stílusú, 10 × 14 méteres, galériás teremkönyvtár Brenner (V.) János építész tervei alapján készült 1884-ben.

A napjainkban Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár néven ismert bibliotéka és a hozzá tartozó különgyűjtemények felújítási munkálatai 2014 augusztusában kezdődtek el, és 2015 május végén fejeződtek be. A beruházási és fejlesztési projekt részeként – a Brenner János Kollégium energetikai felújításával egy időben – sor került a fűtés korszerűsítésére, továbbá a barokk terem központi fűtésének kiépítésére, ugyanis az impozáns teremben 130 éven át nem volt fűtés. Ezután következett az ablakok felújítása és részleges cseréje. A nyílászárók belső oldalán hőszigetelt és fényvédő üveggel készült új ablaktáblákat helyeztek el. A régi riasztó- és tűzjelzőrendszer korszerűsítésével egy időben – vagyonvédelmi okokból – biztonsági kamerarendszert építettek ki.

A fejlesztés kiterjedt a könyvtár számítógépes informatikai infrastruktúrájának megújítására is. A könyvtárhasználók mostantól korszerű gépeken, ingyenes WiFi-hálózaton keresztül kapcsolódhatnak a könyvtár számítógépes rendszeréhez és a világhálóhoz.

A könyvtár jubileumát a  megújulás mellett az októberre – a Magyar Katolikus Kulturális Hetek eseménysorozat keretében – tervezett kiállítás megnyitójával ünnepli.

Fotó: Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria