Fényt gyújtani az esőben – Idén is elindult a Karitász „Egymillió csillag a szegényekért” kampánya

Hazai – 2022. december 4., vasárnap | 21:57

A szomszédunkban zajló háború és az ennek következtében egész Európát sújtó nehéz gazdasági helyzet közepette még nagyobb szükség van a Katolikus Karitász „Egymillió csillag a szegényekért” adventi akciójára, amely a napi megélhetési problémákkal küszködőkre hívja fel a figyelmet. Az egy hétig zajló kampány hazánkban december 4-én vette kezdetét Győrben, a Káptalandombon.

A Győri Egyházmegyei Karitász az önkéntesek találkozójával csatlakozott a nyitórendezvényhez, valamint ezen a hétvégén a megváltozott munkaképességű dolgozóik által készített termékeket kínálták a győri adventi vásár jótékonysági faházában.

Fényt gyújt a sötétben – szoktuk mondani akkor is, ha valaki nagyon mostoha körülmények között is emberségesen viselkedik. Ám fényt gyújtani a sötétben még mindig nem olyan nehéz, ha vannak eszközeink. De mi van akkor, ha esik az eső? Ezen is elgondolkodhattunk Győrben, a megújuló székesegyház és a püspökvár közötti téren, ahol a Dunakapu téri és a belvárosi karácsonyváró vásári forgatagtól kissé távolabb, némileg sötétbe burkolózva vette kezdetét a Katolikus Karitász országos segélyakciójának idei nyitórendezvénye.

„Ha lesz egymillió imádkozó magyar, nem félek” – emlékeztetett Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke Mindszenty József bíboros híres mondatára. Ez az egymillió csillag, egymillió gyertyafény valamiképpen utalás erre – tette hozzá.

Veres András úgy fogalmazott: bízik benne, hogy amikor a karitász országszerte meggyújtja ezeket a gyertyákat, meg tudja szólítani azokat is, akik bár templomba nem járnak, egy-egy imát viszont el szoktak mondani, és érzik azt, hogyha tehetnek, akkor tenniük kell. Egészen biztosan többen vannak, mint egymillióan, akik tudnak segíteni, hiszen

nagyon gyakran nem is az adomány nagysága az, ami meghatározó, hanem sokkal inkább a gesztus, a mögötte lévő szeretet

– hangsúlyozta a főpásztor.

Veres András azt kívánta, hogy „ez a mai este sokak szívét gyullassza tettrekészségre, hogy mindnyájan tegyünk valamit embertársainkért, s egészen biztosan, ha egymilliónál többen vagyunk, nem kell féltenünk hazánkat”. Az MKPK elnöke arra biztatott: különösen is imádkozzunk ezekben a napokban nemcsak a rászorulókért, hanem elsősorban a háború áldozataiért, az attól szenvedőkért, hogy minél előbb megszülessen a várva várt béke.

„Csak az tudja másban kigyújtani a szeretetet, akiben már megvan” – ezzel a Szent Ágostontól kölcsönzött gondolattal kezdte köszöntőjét Herczegh Anita, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete, akit férje, Áder János volt köztársasági elnök is elkísért a rendezvényre. Csak az tud bármit is adni, akinek van miből, s ez nem csupán az anyagi javakra érvényes, igaz mindenre, amit emberként adni lehet – mutatott rá Herczegh Anita.

A jószolgálati nagykövet azt is elmondta, hogy az önkéntesség nemzetközi napjának vigíliája alkalmas arra, hogy köszöntsük, ünnepeljük azokat, akikben már megvan az érzékenység, a figyelem felebarátaink gondjai iránt – mindaz, amit úgy hívunk: karitász.

Sokan nélkülöznek: támogatásra, biztatásra, egy jó szóra van szükségük, mert számukra nincs lehetőség, segítség, kapaszkodó, biztonságérzet, talán már a reményt is elvesztették. Nem véletlenül szól Albert Schweitzer tanácsa így: „Keresd, nincs-e valahol alkalom emberséged befektetésére”. Manapság, amikor ezer gond és aggodalom kínoz mindenkit, kívánom, hogy

tudjunk fényt gyújtani nemcsak az adventi koszorún, nemcsak az otthonainkban, hanem ugyanígy a közösségeinkben, a mindennapi találkozásainkban is.

Legyen erőnk befektetni mindennapi nehézségeink közepette is figyelmünket, türelmünket, emberségünket azok javára, akik leginkább rászorulnak, vagy még inkább „ránk szorulnak” – fogalmazott Herczegh Anita.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta: az „Egymillió csillag a szegényekért” jótékonysági akció 1998-ban indult útjára Franciaországból, hogy felhívja a figyelmet a napi megélhetési gondokkal küszködőkre. A Caritas Europa 2005-ben, a Caritas Internationalis egy évre rá karolta fel az adventi programsorozatot, Magyarországon először 2008. december 7-én ragyogott fel a szolidaritás egymillió csillaga. Egy héten keresztül tizenkét egyházmegyében közel kétezer településen gyúlnak meg a mécsesek hazánkban, figyelmeztetve az embereket az összetartozásra. A gyertyákat a helyi karitászoknál lehet beszerezni, adományért cserébe. Emellett a 1356-os adományvonal hívásával is lehet – hívásonként 500 forinttal – a leginkább rászorulókat támogatni. A felajánlásokból a segélyszervezet élelmiszercsomagokat állít össze, amiket  karácsonyig eljuttatnak a rászorulókhoz.

A beszédek után a Győri Egyházmegyei Karitász önkéntesei, akik az egyházmegye valamennyi szegletéből érkeztek, megújították fogadalmukat. Ezt követően Herczeg Anita, Áder János, Veres András és Écsy Gábor igyekeztek az eső ellenére is minél több gyertyát meggyújtani. Ebben segítségükre voltak a karitászos munkatársak is.

A gyertyagyújtás közben a Brenner János Hittudományi Főiskola papnövendékeinek kara énekelt és gitározott. Bár nem kecsegtetett nagy sikerrel a vállalkozás, mégis egészen sok gyertya „döntött” úgy, hogy a szolidaritás jeleként szembeszáll az esővel.

Szerző: Agonás Szonja

Fotó: Ács Tamás/Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria