Harminc éve a szeretet szolgálatában a Váci Egyházmegyei Karitász

Hazai – 2021. december 8., szerda | 14:28

Megalakulásának 30. évfordulóját ünnepelte december 6-án a Váci Egyházmegyei Karitász. A váci Piarista Kilátóban megtartott ünnepségen felidézték Lázár Ilona C. S. nővér szolgálatát, a Caritas Socialis Nővérek Közösségének tagja volt az első szervezője a Váci Egyházmegye karitásztevékenységének és -hálózatának 1991-ben.

Az ünnepi eseményen részt vett Marton Zsolt megyéspüspök; Beer Miklós nyugalmazott megyéspüspök; Varga Lajos segédpüspök; Kármán János, a Váci Egyházmegyei Karitász korábbi igazgatója, Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász igazgatóhelyettese; Adányi László, a Katolikus Karitász korábbi főtitkára, valamint több egyházmegyei karitászcsoport vezetője és karitászönkéntesek.

A jubileum alkalmából bemutatták a Baráti levél című újrainduló kiadvány különszámát, és átadták az országos és egyházmegyei elismerő okleveleket azoknak a csoportoknak, melyek 1991 óta segítik a szegényeket.

Marton Zsolt köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a karitász, azaz a szolgáló szeretet elválaszthatatlan az Egyháztól.

A szegénység újabb formái jelennek meg és teszik kiszolgáltatottá az embereket – utalt beszédében Kovács Gábor, a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatója Ferenc pápa szavaira, és röviden bemutatta, milyen tevékenységet végez ma a szeretetszolgálat.

Munkánkat akkor tudjuk jól végezni, ha idejében felismerjük azokat a helyzeteket, amelyekből krízis alakulhat ki a későbbiek során. Ha személyesen vagyunk jelen az emberek mellett és ha felelősséget tudunk értük vállalni. Tevékenységünk középpontjában továbbra is a személyes szeretetszolgálat kell hogy álljon. Látszólag logisztikai feladatokat végzünk az adományok – ruha, élelmiszer, tűzifa, vetőmag, építőanyag stb. – szétosztásakor, valójában azonban a „terepen” szeretetet viszünk a rászorulóknak. És ráadásul mindezt úgy, hogy munkánkért nem várunk és nem várhatunk köszönetet – hangsúlyozta az igazgató.

Kovács Gábor eztán felidézte Lázár Ilona nővér személyét, akinek köszönhetően 1991-ben csak a Váci Egyházmegyében negyven karitászcsoport alakult meg.

Ilona nővér egy bécsi szerzetesközösség tagjaként szociálismunkás-képzésen vett részt, és a rendszerváltást követően érkezett Magyarországra, hogy tanácsaival és szervezőmunkájával előmozdítsa a karitász újraindulását. Közösséget szervezett, eljárásrendeket dolgozott ki, lelkinapot tartott, kialakította az „utcafelelősök” rendszerét, ami segített abban, hogy a „csendes szegényeket” is megtalálják az önkéntesek. A kor követelményeihez teljesen alkalmazkodó szociális szolgálatot valósított meg.

Ilona nővérre emlékezve és a 30. évforduló alkalmából indítja újra a Váci Egyházmegyei Karitász a Baráti Levél című negyedéves füzetet, amelynek jubileumi különszámát a rendezvény résztvevői már kézbe is vehették. A kiadvány rövid visszatekintést nyújt az országos és benne a Váci Egyházmegyei Karitász történetére és a 2021-es év eseményeiből villant fel néhány jellegzetes pillanatot.

A visszatekintést Kármán János atya folytatta. 1997 és 2010 között volt a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatója; kiemelte, hogy a legkisebb segítség is öröm annak, aki kapja és annak is, aki adja. János atya szerint a karitászmunka lényege, hogy az Istentől kapott szeretetet adjuk tovább a rászorulóknak.

A jubileumi ünnepségen levetítették a Váci Egyházmegyei Karitász tevékenységét bemutató rövidfilmet

Harminc éven át végzett odaadó szeretetszolgálati munkájukért országos és egyházmegyei elismerő oklevélben részesültek a következő egyházmegyei karitászcsoportok és önkénteseik:
– a Nagymarosi Szent Rókus Karitászcsoportban Babics Ferencné, Bergmann Mihályné, Hortoványi Jenő és Jenőné, Szilágyi Ágnes és Zoltai Zsoltné;
– a Fóti Szent Erzsébet Karitászcsoportban Adorján Andrásné és Makovinyi Jánosné;
– Decsi Péterné Marika, a Kerepesi Karitászcsoport vezetője.

Az ünnepségen a járványhelyzet miatt csak a karitászcsoportok vezetői voltak jelen, ők vették át az okleveleket és a szeretetszolgálatot jelképező Szent Erzsébet-rózsát, melyet a plébánosok szentmise keretében adnak majd át az önkénteseknek.

Az országos Katolikus Karitász a kettős jubileumi év alkalmából rajz- és fotópályázatot hirdetett Segíts jól! címmel. A váci karitászközpontba összesen 172 pályamű érkezett, amelyek közül szakmai zsűri választotta ki a legjobbnak ítélt alkotásokat. A zsűri a váci Karolina Katolikus Általános Iskola és Székesegyházi Kórusiskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a váci Piarista Gimnázium rajztanáraiból és iskolai közösségi szolgálatos piarista diákokból állt. A rajzokat három korcsoportra (1–4. osztály, 5–8. osztály, 9–12. osztály) osztva díjazták. A 9–12. osztályos kategóriában Molnár Dóra alkotását a Katolikus Karitász országos zsűrije is értékelte.

A Váci Egyházmegyei Karitász jelenleg 113 plébániai önkéntes csoportból áll, amelyekben 950 önkéntes tevékenykedik.

Az egyházmegyei központba és a csoportokhoz érkező kéréseket a lehetőségeihez képest igyekeznek támogatni; adományokat gyűjtenek és osztanak szét.

A Katolikus Karitász országos programjaiba kapcsolódva az év során sokoldalúan segítik a rászorulókat. Tavasszal az „Öngondoskodó háztartások – Zöldellő kertek” program keretében vetőmagot és palántákat adományoznak; nyáron a karitászcsoportoknak köszönhetően sok helyszínen táboroztatnak nehéz sorsú gyermekeket, ősszel az iskolakezdésben segítenek, a téli időszakban pedig tűzifa- és kályhaadományokat juttatnak a legrászorultabbaknak. A „Lak6” program keretében több leégett vagy rossz állapotban lévő ház újraépítésében vagy felújításában nyújtottak segítséget. Adventi és a nagyböjti időszakban kiemelt adománygyűjtési akciókat szerveznek. Vácon gazdapiacot, valamint adományboltot működtetnek.

A szervezet fő célja az egyházmegye karitatív szolgálatának egyre szélesebb körű kiépítése, az önkéntescsoportok tevékenységének fejlesztése és segítése.

A jubileumi ünnepséget követően a Váci Egyházmegyei Karitász is csatlakozott az „Egymillió csillag a szegényekért” elnevezésű országos kezdeményezéshez. A Barátok temploma előtti téren a közös gyertyagyújtáson közreműködött Marton Zsolt megyéspüspök és a Váci Székesegyház Cecília kórusa.

*

Az akció szorosan kapcsolódik a „Tárjátok ki szíveteket” adventi adománygyűjtő kampányhoz, amelynek keretében az 1356-os adományvonalon egy hívással 500 forinttal vagy a www.karitasz.hu oldalon keresztül történő online adományozással bárki támogathatja a szeretetszolgálat munkáját.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Videó: Váci Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria