Isten embere, Fehérvár püspöke – A 160 éve született Prohászka Ottokárra emlékeztek Székesfehérváron

Hazai – 2018. október 11., csütörtök | 19:01

Prohászka Ottokár püspökre emlékeztek születésének 160. évfordulóján, október 10-én a székesfehérvár-vasútvidéki Prohászka-emléktemplomban. A Székesfehérvári Egyházmegye konferenciával, püspöki szentmisével és közös imádsággal tisztelgett a kivételes főpásztor előtt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Prohászka Ottokár életútjáról Mózessy Gergely püspöki gyűjteményigazgató tartott előadást, Isten embere – Fehérvár püspöke címmel, amely egyben a hasonló címmel megjelent kiadvány bemutatója is volt. A történész elmondta: az évente kétszer tartott konferenciák a főpásztor életnek egy-egy pillanatát, egy-egy szakterületen végzett munkáját, tevékenységének különböző területeit mutatták be, vagy szellemi hagyatékát ismertették.

Prohászka Ottokárt általánosságban egyre kevesebben emlegetik, ezért a kerek évforduló alkalmat adott arra, hogy távolabbról, a teljes életút minden színhelyével és tevékenységével bemutassák a papnevelőt, a sajtóapostolt, a szociális kérdések teoretikusát, a politikust, az egyházkormányzót, a szónokot, vagyis Prohászka valamennyi arcát.

„A szociális kérdések különösen érdekelték: magyarra fordította XIII. Leó Rerum novarum című enciklikáját, időtálló bírálatot írt Marx Tőkéjéről – hangzott el Mózessy Gergely előadásában. – Prohászka világosan látta: ha nem születik az Egyház vezetésével megoldás a szociális feszültségek leküzdésére, akkor teret nyer az ateista, erőszakos baloldal, mely minden értéket elsöpör. Ez a politika felé terelte: szenvedélyes cikkeket írt, és a képviselő-választáson is indult. Prohászka Ottokárt a katolikus társadalom nagy része szónokként és lelkivezetőként ismerte és szerette meg. 1904-ben a budapesti egyetem hittudományi karának dogmatikaprofesszora lett. Teológiai munkásságára az egyetem már az 1890-es években felfigyelt.”

A kerek évforduló alkalmából a Szent Gellért Kiadó és Nyomda megjelentette Prohászka Ottokár Legyetek világító emberek! című művét, amely az egyházi év minden vasárnapjára és fontos ünnepére tartalmaz elmélkedéseket.

A konferencia után Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét az egyházmegye papságával. A szertartás kezdetén Tóth Tamás székesfehérvár-vasútvidéki plébános köszöntötte a megyéspüspököt és a megjelent közéleti vezetőket, Soltész Miklós államtitkárt, Cser-Palkovics András polgármestert, Mészáros Attila alpolgármestert, a képviselőket, az intézményvezetőket, a híveket és paptársait. „Prohászka a támadások kereszttüzében élt: annak ellenére hogy sokan szerették, sokan nem tudták elfogadni. Istenbe vetett mély hitével azonban meg tudta engedni, hogy mindegy legyen számára, mit mondanak róla. Az volt, aki ő akart lenni: az evangélium szerint élő, Isten szeretetét megragadó ember” – emlékezett meg a szentmise elején Prohászka püspökről a plébános.

Ünnepi homíliájában Spányi Antal Prohászkáról mint lánglelkű püspökről beszélt, akinek óriási szellemi-lelki hagyatéka máig hatással van a magyar Egyház életére. „Prohászka Ottokár lángoló ember volt. Eszmék izzították, és ezekhez az eszmékhez mindig hű tudott lenni. Voltak kudarcai, voltak sikerei, voltak eredményei, és voltak vereségei is. De mindig hű maradt. Lángolt, lángolva szerette az Istent, és lángolva szerette azokat az embereket, akiket az Isten rábízott mint püspökre. Őket tanította, értük hozott áldozatokat, felelősséget vállalt értük – hangsúlyozta a főpásztor. – Ami számunkra is tanulságos, hogy nem lehet fél lánggal égni, nem lehet fél szívvel cselekedni, nem lehet félig-meddig szolgálni valamit vagy valakit.  Egész szívvel kell élni, ebben mutat példát Prohászka püspök.”

A szentmise végén az ünnepség résztvevői koszorút helyeztek el Prohászka Ottokár sírjánál. Az Orbán Antal szobrászművész által készített márvány síremléknél közösen imádkoztak az egykori főpásztor boldoggá avatásáért a Prohászka Imaszövetség tagjaival és az egyházmegye oktatási intézményeinek képviselőivel.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Lugosi Balázs

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria