Isten kezébe helyezni életünket – Szocska Ábel püspök előadása a Nyíregyháza-Rókahegyen

Hazai – 2023. január 6., péntek | 13:00

A Rókahegyi görög esték című előadás-sorozat új évadának kezdetén, január 3-án Szocska A. Ábel megyéspüspök a görögkatolikus egyház és a Nyíregyházi Egyházmegye múltjáról és jelenéről beszélt előadásában a nyíregyháza-rókahegyi görögkatolikus templomban.

Nyíregyháza egyik városrészében, Rókahegyen egy kicsiny templomban – Ivancsó István, itt szolgálatot végző görögkatolikus áldozópap kezdeményezésére – immár ötödik éve hívják minden hónapban előadásra vagy kulturális összejövetelre az érdeklődőket a Rókahegyi görög esték rendezvény keretében.

2023-ban a keresztény hit megélése, az arról való tanúságtétel a tervezett tizenkét est központi témája, melynek során többek között orvos, politikus, szerzetes, édesanya is beszél majd hitéről, istenkapcsolatáról.

Január 3-án Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök beszélt a püspökként megélt nehézségekről és sikerekről, az egyházmegye alakulásáról és jelenéről.

A jelenlévők kérdéseire válaszolva a főpásztor olyan témákról is beszélt, mint a hívek számának csökkenése, az ebből fakadó missziós igény; az egyházmegye gyarapodásának, az intézmények átvételénének körülményei, továbbá arról, hogy hogyan igyekeznek nem csupán „cégtáblát” cserélni az intézmények falán.

A kérdésre, hogy mit lehet tenni a hivatásokért a mai gazdasági és világpolitikai helyzetben, a főpásztor elmondta: „Belső vigasztalást érzek abban, hogy a nehéz idők nem csupán nehézségeket hoztak, mert azok embereket tereltek a Jóisten felé.”

Nem tudhatjuk, Isten tervében mi hogyan válik javunkra. Talán közelebb kerültek néhányan Istenhez, talán több lesz a tanúságtétel, de ez természetesen nem azt jelenti, hogy elhanyagolhatjuk a pasztorációt – fejtette ki Szocska Ábel.

Előadásában a megyéspüspök kiemelte, hogy a folyamatosan változó világban leginkább ahhoz kell kérni Isten segítségét, hogy felismerjük az idők jeleit.

Az esten szóba került a szinodális folyamat közösségkovácsoló ereje és a szinódus felvetéseire reagálva az egyházmegyében elindult kántorképzés is. Ezekre reagálva a főpásztor hangsúlyozta, hogy az emberek megszólítása, Isten felé terelése és a hit erősítése egy-egy egyházközségben akkor lehet sikeres, ha személyességgel, szeretettel és hálával fordulunk oda.

Sok mindent megtehetünk, elérhetünk az életünkben, de az Istenre való hagyatkozást nem hagyhatjuk ki mindebből – zárta előadását Szocska Ábel püspök.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria