Jótékonysági koncertet szervezünk – Különleges helyre jutnak el az adományaitok!

Hazai – 2021. szeptember 1., szerda | 10:34

Szeptember 3-án Mocsári Károly zongoraművész ad jótékonysági koncertet Budapesten, a terézvárosi templomban. Az est fővédnökei Erdő Péter bíboros és Veres András püspök, az MKPK elnöke. Az adományokból az Afréka Alapítványon keresztül egy nigériai város, Ifite-Ogwari kórházának bővítését támogatják.

A jótékonysági est kedvezményezettje az Onitshai Főegyházmegye. Az adományok a Szent József kórház bővítését, szülészet létrehozását segítik a nigériai Ifite-Ogwariban. Egy olyan 200 millió lakosú országban, ahol az emberek 60-80 százaléka – nem lehet tudni, mennyi, mert nincs adózási rendszer, nincs nyilvántartás – napi egy dollárból él. Nigériában nincs egészség- és társadalombiztosítás, így naponta sokan azért halnak meg, mert nem részesülhetnek egészségügyi alapellátásban, a kórház tehát szó szerint életmentő szerepet tölt be a helyiek életében.

A kórház projektjének elindítója, tulajdonosa és fenntartója az Onitshai Főegyházmegye, melynek vezetője Valerian M. Okeke érsek, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik előadója. A részben már működő kórház az Onitshától harminc kilométernyire található 800 ezer lakosú település egyetlen egészségügyi intézménye.

A kórház létrehozását a főegyházmegye húsz éve kezdte meg, anyagi nehézségek miatt azonban csak 2021 májusában tudta megnyitni kapuit a szakorvosi ellátást biztosító első szárny, tíz fekvőbetegággyal. Ez az Afréka Ház, melyet az Afréka Alapítvány nagylelkű magyarországi adakozók segítsége révén valósított meg, és a legalapvetőbb orvosdiagnosztikai eszközökkel szerelte fel: röntgengéppel, ultrahangkészülékkel, EKG-val és vérelemző (labor)géppel. Felépült egy komplett radiológiai centrum, ami azt jelenti, hogy a terhes anyáknak nem kell harminc kilométert gyalogolniuk veszélyes utakon egy ultrahangért, illetve el tudják látni a baleseti sérülteket is. A beruházásnak még a 90 százaléka azonban előttünk áll. Ahhoz, hogy az intézmény a településen és a környezetében lakó több millió embernek segítséget tudjon nyújtani, még szükség van a sürgősségi ellátás, a dialízis és egyéb diagnosztikai egységek létesítésére. Ezenkívül tekintettel az ország és e térség rossz közlekedési és közbiztonsági helyzetére (naponta rabolnak ki és ejtenek túszul embereket) szükség van az orvos-, a nővér- és a gyógyszerészszemélyzet elszállásolására alkalmas egységre is, amely nélkül a kórház nem tud működni.

Fodor Réka korábban szerkesztőségünknek elmondta, hogy ebben az országrészben az igazán nagy dolgokat a katolikus érsekség hozza létre, bár más felekezeteknek is vannak intézményeik. A 185 plébániával rendelkező egyházmegyében 530 pap szolgál. Hit van az emberekben bőven, rengeteg a pap, a papnövendék, de a szociális háló nem létezik. Onitshában a katolikus érsekség által fenntartott, Borromeo Szent Károlyról elnevezett kórház Dél-Nigéria legnagyobb magánkórháza. Okeke érsek hozta létre a kórházban a nővérképzőt: tudja, hogy az oktatás és az egészségügy a két pillér, ami megtartja a társadalmat, ezért fejleszteni kell. Hároméves akkreditált iskolát hozott létre az egyházmegye, mert jobb megtanítani az embereket halászni, mint halat adni nekik. Felépítettek a kórház területén egy száznyolcvan fős bentlakásos nővérképzőt, ahol van áram, víz, tanulhatnak, és nemzetközi szintű tudásra tehetnek szert.

Az érsekség tizenkét kórházat tart fenn, amelyek közül a kétszázhetven ágyas Szent Borromeo kórház a legnagyobb, négyszáz fővel dolgozik, a többi nagyon kicsi, inkább háziorvosi rendelő, kis szakrendelő, négy-hat ággyal. Sokan napokon át gyalogolnak betegen, hogy ellátáshoz jussanak. Ezért is nagyon fontos, hogy a nagyobb városok minél jobban felszerelt kórházzal rendelkezzenek a helyi lakosság ellátására: ezt segíti az Afréka Alapítvány projektje Ifite-Ogwariban.

Adományaikat a helyszínen vagy banki átutalással az Afréka Nemzetközi Humanitárius Alapítványnak címezve közvetlenül juttathatják el. Afréka Alapítvány 10101346-27099400-01004002 (IBAN: HU66 SWIFT-kód: BUDAHUHB).

Kérjük Olvasóinkat és minden jó szándékú embert, hogy nagylelkű adományaikkal segítsék keresztény testvéreinket, és imáinkban se felejtkezzünk el megemlékezni róluk.

Fotó: Afréka Alapítvány

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria