Katekétáknak tartottak képzést Pécsett

Hazai – 2019. július 11., csütörtök | 15:51

Kateketikai képzést tartottak július 1. és 3. között a Pécsi Egyházmegye Pasztorális Irodájának szervezésében a pécsi Magtár Látogatóközpontban. A programon negyvenöten vettek részt.

A képzés célja a katekumenátus útjának minél részletesebb ismertetése, valamint a szakmai segítségnyújtás az egyházmegyében tevékenykedő lelkipásztorok, katekéták és világi munkatársak számára. A résztvevők az érkezéskor „speciális szemüveget” kaptak a katekumenátus-szemlélet elsajátítása érdekében.

A képzés felvezető előadását Udvardy György pécsi megyéspüspök tartotta a keresztény beavatásról. A főpásztor kiindulópontként feltette a kérdést: Hogyan lesz az érdeklődő ember krisztusi emberré? Mit jelent a megtérés útja? A pasztorális gyakorlatok, találkozási lehetőségek, közös ünneplés mellett a püspök – Ferenc pápa Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdítására is hivatkozva – a bátorság és a belső meggyőződés fontosságát hangsúlyozta.

A bevezetőt követően a képzéssel kapcsolatos várakozásokat, illetve célokat fogalmazták meg a résztvevők, Tóth Lászlóné pedagógiai főmunkatárs koordinálásával. A katekumenátus szemléletmódjáról és útjáról Hamzau Relu komlói plébános tartott előadást, szakaszonként konkrét lépéseket, találkozókat, szertartásokat, valamint gyakorlati példákat is említve. A délután folyamán csoportmunka keretében tehettek fel kérdéseket a résztvevők, majd a katekumenátus befogadási szertartásával zárult az első képzési nap.

Másnap a katekumenátus célcsoportjáról tartott előadást Oratics József katekéta és Endrédi Melinda pasztorális munkatárs, kiemelve, mire kell figyelni a gyermekek és a felnőttek esetében. Harasztovics Arnold, az egyházmegye kommunikációs munkatársa a fiatalok megszólításáról, médiafogyasztási szokásairól beszélt. Csonka Laura katekéta többek között arról szólt, kiket hívjanak meg, felvázolva a rendelkezésre álló lehetőségeket. A délutáni blokkban a befogadó csoport létrehozásáról, működésének feltételeiről Schubert Péter és felesége, Jutka, a szekszárdi plébánia befogadó csoportjának világi munkatársai tartottak előadást. Ezt követően az elhangzott témákhoz kapcsolódva szerepjátékokra került sor. A nap a beavatás szertartásával zárult, amelyet Nyúl Viktor pasztorális helynök vezetett.

A harmadik napon Hamzau Relu plébános „főzött”: bemutatta a prekatekumenátus „receptjét” előkészülettel, hozzávalókkal, feladatokkal, tevékenységekkel és gyakorlati példákkal fűszerezve. Délután a résztvevők kerekasztal-beszélgetések során, irányított kérdésekre válaszolva fogalmazták meg, milyen új ismeretekkel gyarapodtak a képzés során, milyen konkrét lépéseket terveznek a jövőben, és kikkel szeretnék a feladatokat megvalósítani.

A képzés hálaadó szentmisével zárult a pécsi székesegyházban, Nyúl Viktor pasztorális helynök celebrálásával.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria