Keresztelő külön engedéllyel – Isten hívására állt mentősnek a profi triatlonos

Hazai – 2020. április 14., kedd | 14:30

Rendhagyó keresztelő volt a pasaréti ferenceseknél húsvét vigíliáján, melynek híre már bejárta a magyar és a nemzetközi sajtót is.

A szertartás különlegességét nemcsak az adta, hogy a keresztelendő mentős egyenruhában vette fel a szentséget – hanem maga a keresztelendő személye is.

Vanek Ákos sok mindennel foglalkozott már: világbajnoki bronzérmes triatlonos, aki egyébként a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett vizuális kommunikáció szakon.

Megerőltető edzések után sokszor viccelt azzal, hogy inkább mentősnek áll – derül ki a Nemzeti Sport róla szóló írásából. A tréfálkozást azonban végül valóra váltotta, és 2019 nyarán kezdte el mentőszolgálatos tanulmányait, novembertől van mentőautón.

Az első pillanattól kijutott neki nehéz feladatokból, s erre jött aztán idén márciusban a koronavírus-járvány. Sokszor csak egy ember van most a COVID-gyanús betegekhez érkező autón; Ákos mentősként teszteket is végez, mintát vesz orrból, garatból, vérből – tetőtől talpig védőöltözetben, melyet csak sok óra múlva, visszaérkezve a Dévay utcai bázisukra vehet le, addig nem ehet, nem ihat. 

„Erre van egy hívásom… majd a Jóisten megmondja, miért vagyok itt” – mondta Ákos egy interjúban. A profi sportból hozta a kitartás, az alázat és a tisztelet értékét, amelyeket a mentőzésben is tud kamatoztatni.

Vanek Ákos egészségügyi dolgozóként különleges engedéllyel vehette fel a keresztséget húsvét vigíliáján a pasaréti ferences templomban – felnőtt katekumencsoportban készült erre hónapokon át.

A mentős egyenruha viseléséhez pedig a Mentőszolgálattól kapott külön engedélyt – mesélte a Nemzeti Sportnak –, az előírás szerint kizárólag szolgálat alatt szabad ezt az öltözetet viselni, de a Mentőszolgálat is fontosnak tartotta, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a mentősök embert próbáló munkájára, különösen most, a járvány idején.

A Nemzeti Sport írását ITT olvashatják.

Forrás és fotó: Szabó Bernadett/Reuters; Pasaréti Ferences Plébánia; Nemzeti Sport

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria

Szabó Bernadett/Reuters