Konferencián mutatták be a sikeres roma nőkről szóló interjúkötetet

Hazai – 2020. március 10., kedd | 16:43

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) szervezete március 6-án megrendezte a Sikeres roma nők című konferenciáját, amelyre meghívást kapott a Miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium is. Hallgatójuk, Budai Katalin beszámolóját tesszük közzé.

Nagy örömmel és büszkeséggel vettünk részt, munkatársak és hallgatók is a rendezvényen, hisz bemutatták a Roma nők egymás közt - Beszélgetés tizenkét roma nővel című interjúkötet, melynek egyik szereplője volt a szakkollégium egykori tagja, később munkatársa, Baloghné Beri Hilda.

A könyv különlegességét nem csak a benne szereplő sikeres roma nők története jelenti, hanem Kunhegyesi Ferenc festőművész illusztrációi is, amelyeket az intézetben kiállítottak.

A nőnapi könyvbemutató, szakmai konferencia és kiállítás Fűrész Tünde, a KINCS elnökének köszöntőjével kezdődött, aki megköszönte Raffael Mónikának, a  kötet szerkesztőjének munkáját.

Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos nyitotta meg a szakmai konferenciát. Előadásában – Úton – Felzárkózó települések címmel – elmondta: az a legfontosabb dolog, hogy jelen kell lenni a településeken, hogy ezzel a jelenléttel nyomot hagyjunk az emberekben.

Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár – Roma nők mint rejtett erőforrások című előadásában – kiemelte, hogy a roma nők jelenléte kincs az országnak, nagyon erős kapocs van köztük és a nem roma nők között: a gyermeknevelés, az anyai lét.

Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke, bár személyesen nem tudott jelen lenni, üzenetében fejezte ki, milyen fontos szerepe van ennek a könyvnek: vízválasztó a roma nők számára. Szerinte a nőkben erő van, ami a nemzet motorját hajtja.

Lovászy László miniszteri biztos Felzárkózás és társadalmi jövőképesség című előadásában ismertette az általuk elért kutatási eredményeket. A szakmai konferenciát Antal István, a kutatóközpont vezetője zárta, a KINCS Társadalmi Csoportok Kutatásközpont munkáját mutatta be.

A Roma nők egymás közt című kötetben szerepelnek:

Varga Erika divattervező (Romani Design);

Révész Heléna belgyógyász;

Baranyi Marcsi újságíró, szociális szakember;

Ficz Emma kisebbségpolitikus, művelődésszervező, kormányfőtanácsos;

Orosz Zsuzsanna biológus, rákkutató, egyetemi adjunktus;

Farkasné Raffael Márta óvodapedagógus;

Horváth Erika diplomata, konzul;

Véberné Rostás Krisztina szociálpolitikus, politológus;

Oláhné Balogh Tímea szociálpolitikus, a Roma Láng Egyesület elnöke;

Lakatos Szilvia egyetemi adjunktus, a Khetanipe Egyesület elnöke;

Járóka Lívia Renáta, az Európai Parlament alelnöke;

Baloghné Beri Hilda jogi asszisztens.

A rendezvény második részében kerekasztal-beszélgetés zajlott, amelynek résztvevői az interjúkötet szereplői voltak, moderátora pedig a szerkesztő, Raffael Mónika.

A moderátor kérdéseire adott válaszokból kiderülhetett a hallgatóság számára, hogy az ott ülő nők sikerességének története mennyire példaértékű: a sok nehézség és akadály ellenére, ami a származásukból származott, nem adták föl, és elérték céljukat.

Baloghné Beri Hilda elmondta, büszke arra, hogy mert álmodni, büszke a családjára, kétéves kislányára, férjére, Balogh Győző görögkatolikus papra és a Rakacán folytatott munkájukra. Elmondta, hogy tanulmányaiban sokat segített neki a szakkollégium, az ott dolgozók és hallgatótársai, akik folyamatosan biztatták, támogatták céljai elérésében. Hilda szakkollégistaként és munkatársként is sokat tett a közösségért, elhivatottsága és kitartása mindig példaértékű volt a többiek számákra.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria