Közös azonosító igazolványt adott ki a hat nagy karitatív szervezet a járvány idejére

Hazai – 2020. március 24., kedd | 18:59

A Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsban együttműködő segélyszervezetek közös munkatársi-önkéntes igazolványt készítettek, mellyel a segítő szakemberek és önkéntesek igazolhatják magukat munka közben. A kártyán található telefonszámon ellenőrizhető a személyazonosságuk. A közös azonosító kártyáról március 24-én tartottak sajtótájékoztatót.

Közös azonosító igazolványt adott ki a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsban részt vevő hat segélyszervezet: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ), a Katolikus Karitász, a Református Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt.

A március 24-én tartott tájékoztatón Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete; Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára; valamint Győri-Dani Lajos, az MMSZ ügyvezető alelnöke bemutatták a kártyát, és kiemelték, az igazolvány legfontosabb célja, hogy csökkentse a visszaélés lehetőségét.

Herczegh Anita hangsúlyozta, az idős és kiszolgáltatott emberek helyzetével sokan visszaélnek. Az ő védelmükre és a bizalom építésére adják ki a hat nagy karitatív szervezet munkatársainak és önkénteseinek az azonosító igazolványt.

Most nagyobb a baj, mint eddig bármikor, ezért ez az összefogás, az összekapaszkodás ideje. Sajnos mindig vannak olyanok, akik visszaélnek a rászoruló emberek bizalmával. Ezért készítettük ezt az igazoló kártyát. Aki ezt felmutatja önöknek, fogadják bizalommal. Higgyék el, a segélyszervezetek mindent megtesznek, hogy a segítség mindenhová eljusson – mondta a köztársasági elnök felesége, és felhívta a figyelmet a kártyán található telefonszámra is, amelyet felhívva a segítő szervezet igazolni tudja a kártya tulajdonosát.

Soltész Miklós államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta, miután kihirdette a kormány a veszélyhelyzetet, összeült a tanács, és olyan intézkedésekről döntöttek, melyek elsősorban az emberi életet védik, segítik a közösséget és erősítik az összefogást. A döntések közt az első volt, hogy újraindult a nemzeti összefogás vonala, az 1357-es számon, valamint újra megnyitották az összefogás számlaszámát: 11711711–22222222.

A másik döntésünk a bizalom erősítését és az idős emberek segítését szolgálja. Elkészítettük a humanitárius tanácsban együttműködő szervezetek közös munkatársi-önkéntes igazolványát – emelte ki Soltész Miklós.

Az összefogás jelentőségét hangsúlyozta tájékoztatójában Győri-Dani Lajos, az MMSZ ügyvezető alelnöke is, aki elmondta, ezért gyűjtenek közösen a karitatív szervezetek és ezért adják együtt az igazolványokat.

Ezzel a kártyával szeretnénk visszaszorítani a lehetséges visszaéléseket, és azokat, akik a bizalommal vagy a mi nevünkkel vissza akarnak élni. Illetve szeretnénk megmutatni ezzel is, hogy közösen közös ügyért tesszük a dolgunkat – tette hozzá Győri-Dani Lajos, majd arról is beszélt, hogy találkozás és kontaktus nélkül segítik a rászoruló, idős, kiszolgáltatott embereket a bevásárlásban, a gyógyszerkiváltásban, az ügyintézésben.

Nagyon kérek mindenkit, most viselkedjünk úgy, mint Szent Miklós. Legyünk mind olyanok, mint a Mikulás, aki leteszi az adományt az ajtó elé, elvégzi a segítő feladatot, és utána gyorsan eltűnik, nem akarja magát megmutatni – biztatott Győri-Dani Lajos, és azt is hangsúlyozta, hogy a karitatív szervezet munkatársai és önkéntesei végzik a szolgálatukat és igyekeznek ott lenni mindenki mellett, akinek segítségre van szüksége.

Kérjük, hogy fogadják jó szívvel az önkénteseinket, de ha lehet, akkor csak távolról – tette hozzá az MMSZ ügyvezető alelnöke.

A tájékoztatón kiemelték, az igazolvány arra is alkalmas, hogy szükség esetén a hatóságok felé is igazolja a segítő jogosultságát.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria