Legyünk a béke hírnökei – Püspöki szentmise a mátészalkai fatimai engesztelő imaest alkalmával

Hazai – 2023. május 18., csütörtök | 17:53

Május 13-án, a Fatimai Boldogságos Szűz Mária ünnepén megkezdődtek a fatimai engesztelő imaestek a mátészalkai Szűz Mária Szeplőtelen Szíve templomban, valamint a nyíregyházi Fatimai Szűzanya-templomban. Az imaalkalmakat októberig minden hónap 13. napján tartják. Mátészalkán Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Nyíregyházán pedig Kiss Tibor nyírtelki plébános nyitotta meg a sorozatot.

Ezeken az imaesteken nemcsak az egyházközség hívei, hanem a környező települések közösségei, lelkipásztorai is együtt kérik a Szűzanya közbenjárását életükre, családjukra, hazájukra, a békére.

A harmincéves Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye mátészalka-ráczkerti egyházközségében a fatimai engesztelő imaest története egy közel harminc évvel ezelőtti eseményre vezethető vissza: az 1947-ben készített fatimai Mária-kegyszobor másolata már többször is körbejárta a világot; a volt szocialista országokba 1994-ben jutott el először: tavasszal Szlovákiában fogadhatták a hívek százezrei, majd hazánkba érkezett. Az 1994-es fatimai gyermekzarándoklaton százhúsz magyar fiatal vett részt, ők hozták el a szobrot Seregély István akkori egri érsek vezetésével. A vándorszobrot június 11-i megérkezésétől október 13-ig számos magyar településre elvitték, köztük Mátészalkára is. Fogadása után ennek emlékére Fatimai Szűzanya-szobrot helyeztek el a város ráczkerti templomában, majd az akkori plébános, Miklós Dezső megszervezte és rendszeressé tette az engesztelő imaesteket.

A mátészalkai 18 órától 21.30-ig tartó engesztelő alkalmakat Heidelsperger István püspöki helynök, helyi plébános vezeti.

Az idei nyitó imaesten Palánki Ferenc püspök bekapcsolódott a rózsafüzér imádságba, és együtt fohászkodott a hívekkel a békéért, majd szentmisét mutatott be.

A Szűzanya nekünk is azt mondja, mint 1917-ben a fatimai gyermekeknek: imádkozzunk, hogy minél előbb béke legyen az emberek szívében

– fogalmazta meg bevezetőjében a szentmise szándékát a főpásztor.

 Homíliájában rámutatott:

hányszor elimádkozzuk nap mint nap: „jöjjön el a te országod”. És mit teszünk érte?

Egyáltalán mikor jön el Isten országa? Teljességében a világ végén, személy szerint pedig az életünk végén. De Isten országa nem itt vagy ott van, „az Isten országa közöttetek van” (Lk 17,20), bennetek van – tanít bennünket Jézus. Ezt a lelki békét az Úr Jézus ajándékba adta az apostoloknak húsvét vasárnap estéjén, amikor a feltámadása után megjelent nekik, és azt mondta: „Békesség nektek.”

Ez a békesség az ember szívében ott kell hogy legyen, mert ha nincs ott, akkor nem tudja szolgálni Isten országának eljövetelét, a szeretet birodalmának teljességét, terjedését, nem tudja megélni a többi emberrel sem a békét. Néha szeretnénk bosszút állni a másikon, sokszor bennünk van ez az indulat, de Jézus szelíden figyelmeztet: békében kell élnünk.

Rombolni, pusztítani könnyű; megbocsátani, építeni, felemelni embertársainkat, vagyis Isten országát napról napra szolgálni nem könnyű. Kell hozzá türelem, szívjóság, béketűrés. Kell a Szentlélek segítsége.

A Szűzanyában is ott volt a fájdalom. Jézus születésekor, amikor nem kaptak szállást, a keresztre feszítéskor, amikor megölték a fiát – mégsem lázadozott, nem akart bosszút állni, hanem a békét sugározta.

Ebben a nehéz helyzetben, amikor a szomszédunkban háború van, bennünk is ott kell hogy legyen a béke utáni vágyakozás. Mondjunk ellent a bosszúnak, minden rosszindulatnak, és kérjük a Szűzanyát, segítsen, hogy mi is a béke hírnökei legyünk, és napról napra szolgáljuk Isten országának eljövetelét – buzdított Palánki Ferenc püspök.

A szentmise végén Heidelsperger István köszönetet mondott a főpásztornak, a lelkipásztoroknak és a híveknek a közös imádkozásért, majd invitálta a jelenlévőket a következő, június 13-i fatimai engesztelő imaestre.

Az imaestről szóló bővebb beszámolót ITT olvashatják.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria