Lerakták az Ékes Virágszál Görögkatolikus Óvoda alapkövét Máriapócson

Hazai – 2023. szeptember 18., hétfő | 9:01

Alapkőletételt ünnepelt a Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő máriapócsi Ékes Virágszál Görögkatolikus Óvoda szeptember 6-án.

Az óvoda leendő épületrészében 350 adagos főzőkonyhát és éttermet alakítanak ki, és a szomszédos Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és az óvoda közötti terület összeépítésével még szorosabbá válik a két intézmény kapcsolata.

Az alapkőletétel imádsággal, az alapkő megáldásával kezdődött.

Szabó Tamás pasztorális helynök mondott ünnepi beszédet.

„Áldott kő, áldott üzenet a jövőnek” – mondta az alapkőbe illesztett időkapszulára utalva. „Szokásos dolgokat rakunk bele a jövőnek”, de az áldottság éppen nem szokványos, s nem csak a kőre és nem csak az üzenetre vonatkozik. „Az áldás nem más, mint hinni a jövőben – az ember hisz és hinni akar, hogy a jövőnek értelme, gazdagsága és teljessége van.” Így válik áldottá az „a férfi és a nő, aki hisz a szerelmében és gyermekeket nevel, mert jövőt épít. Áldott az ország és település, ahol óvodát építenek, mert az azt jelenti: jövőt építünk. Áldott az épület, melynek falait nemcsak habarccsal, téglával, hanem imával is építeni akarják, hiszen ez a legjobb összekötő ereje annak, ami a földön széthullhat”.

Az építőkre, megvalósítókra, jelenlévőkre utalva Szabó Tamás atya így fogalmazott: „Áldott az az ember, aki úgy tekint a jövőre, hogy tud megköszönni, hálát adni azokért, azoknak, akik segítik őt”: támogatóknak, a szülőknek, a pedagógusoknak, a kivitelezőknek, s nem utolsósorban Istennek, akinek hálából imát mondunk. „Nem a kő és nem ez a kapszula, hanem azok, akik itt remény által jövőt építenek” – zárta beszédét.

Az időkapszulát Papp Bertalan polgármester, Simon Miklós országgyűlési képviselő, Porcelán-Ványi Melinda intézményvezető, egy óvodás és Szabó Tamás pasztorális helynök helyezte el.

Az óvodások műsora után köszöntőt mondott Simon Miklós országgyűlési képviselő és Papp Bertalan, Máriapócs polgármestere.

A beruházás során a Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és az Ékes Virágszál Görögkatolikus Óvoda közötti közel 13 méteres utcai részt beépítik, összekötve a két épületegységet. Az új épületrészben kap helyet egy új 350 adagos főzőkonyha, étterem, illetve az áthelyezett tanári szoba, titkárság és az igazgatói iroda.

Kialakítanak továbbá egy új vizesblokkot, akadálymentes mosdót és egy teakonyhát. Az óvodaépület nyugati oldali bejárata akadálymentesített lesz, ennek közelében akadálymentes parkolót is létrehoznak. A jelenleg érvényben lévő tűzvédelmi szabályoknak megfelelően füstmentes lépcsőházat építenek ki, akadálymentes lifttel. A tornaszoba mérete 60 négyzetméteresre növekszik.

Az aula alapterületének növelése a teakonyha elbontásával valósul meg. Itt kap helyet a többcélú nagyterem, a logopédiai foglalkoztató, a szülői fogadó helyiség és a raktár.

A beruházás révén egy 350 adagos főzőkonyhát is létrehoznak, amely a 0–14 éves korosztály, illetve a település szociálisan rászoruló lakosait hivatott majd kiszolgálni egészséges meleg étellel.

Az intézmény fűtését gázkazán és az udvaron létesítendő geotermikus (talajszondás) hőszivattyú segítségével biztosítják majd.

A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.

Szerző: P. Tóth Nóra

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Zadubenszki Norbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria