Letették a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium sportkomplexumának alapkövét

Hazai – 2018. március 22., csütörtök | 16:27

Március 22-én letették a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium sportkomplexumának alapkövét. A létesítmény a tervek szerint 2020-ra fog elkészülni.

Az eseményen részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is, aki beszédében elmondta, az elmúlt három és az elkövetkező három évben negyvenmilliárd forint értékben épültek és épülnek tornacsarnokok, tornatermek és tornaszobák Magyarországon. A miniszter arra is kitért, hogy az  egyházi iskolák nagy lehetősége, hogy a 21. század fiataljai számára újra vonzóvá tegyék a keresztény értékeket. 

Hoffmann Tamás, a XI. kerület polgármestere köszöntőjében kiemelte: Újbudán számos sportlétesítmény bővült, újult meg kormányzati segítséggel, így a sportolni vágyók egyre szélesebb rétegeit tudják kiszolgálni. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint az új színterek nemcsak a sportéletet, hanem a közösségi életet is felpezsdíthetik, és az új épület méltó lesz Dél-Buda legrangosabb gimnáziumához. Reményét fejezte ki, hogy a sportkomplexum egész életükre kihatóan szolgálja majd a fiatalokat.

Barlay Bence, a gimnázium igazgatója ismertette: a tervek szerint 2020-ra elkészülő, 3500 négyzetméteres, kétszintes, új tornacsarnokban kosár-, kézi- és röplabdapálya, szertornaterem és lelátó is lesz. A komplexumban egy időben hét helyszínen tudnak majd sportolni, testnevelésórán részt venni a diákok.  A beruházást a kormány 1,8 milliárd forinttal támogatja.

A budai ciszterci gimnáziumot 1912-ben alapította a rend, az oktatás ekkor a fővárostól ideiglenesen megkapott tantermekben folyt. Az iskola Villányi úti épületének alapkövét 1927-ben tették le, a Wälder Gyula által tervezett épületet két évvel később adták át. A gimnázium néhány év alatt az ország egyik legjobb középiskolájává vált, az 1940-es évekre a tanulólétszám elérte a nyolcszázat.

A kommunizmus idején a ciszterci rendtől elvett intézmény József Attila Gimnáziumként működött. A rendszerváltás után, 1992 szeptemberétől volt ciszterci osztály a gimnáziumban, 1997-ben pedig újraindult a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium. Az iskolának jelenleg kilencszáz diákja van.

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria