Libanoni oktatási program indításáról állapodott meg a Hungary Helps és a Szuverén Máltai Lovagrend

Hazai – 2021. december 23., csütörtök | 14:34

A Hungary Helps és a Szuverén Máltai Lovagrend együttműködése egyre gyümölcsözőbb, ma már százmillió forintos nagyságrendben jut el magyar támogatás Libanonba. December első napjaiban újabb megállapodást írtak alá, amely hátrányos helyzetű, árva, illetve fogyatékos gyermek számára teremti meg az oktatáshoz való könnyebb hozzáférés lehetőségét Libanonban.

Még 2020-ban indult el a keresztény vállalkozókat és cégvezetőket tömörítő ÉrMe Hálózat, valamint a Szuverén Máltai Lovagrend budapesti nagykövetsége összefogásának köszönhetően egy nagyszabású gyűjtési akció, hogy a bejrúti kikötőben történt tragikus robbanás után bajba jutott libanoniakat támogatni tudják, a kikötő szomszédságában található keresztény negyedet ugyanis súlyos károk érték.

Akkor az ÉrMe adventi jótékonysági estjén – melyet tavaly online formában tartottak meg – a közösség tagjaitól és szimpatizánsaitól mintegy 6000 USA dollárnyi pénzadomány gyűlt össze. Mellette szélesebb körből, a Szuverén Máltai Lovagrend nagykövete segítségével és közreműködésével tárgyi adományokat – elektromos kórházi ágyakat, kerekesszékeket, gurítható járókereteket, tartós élelmiszert stb. – is sikerült összegyűjteni, amelyekkel egy tengeri szállításra alkalmas, 40 lábas, azaz 28 négyzetméteres alapterületű tengeri konténert tudtak megtölteni.

A projektben a kiszállításhoz nyújtott anyagi támogatással, illetve a járványhelyzetre tekintettel nagyobb mennyiségű maszk vásárlásával a magyar Miniszterelnökség és az Azbej Tristan, a Miniszterelnökség Hungary Helps Programjáért felelős államtitkár által vezetett Hungary Helps Ügynökség is közreműködött.

A Hungary Helps Ügynökség ezt követően – látva a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövetségének elkötelezettségét, valamint közösségi támogatottságát és mozgósítható kapcsolatait (azaz például az ÉrMe Hálózat bevonását) – azzal kereste meg Ugron Imre nagykövetet, hogy a Magyar Állam is szerepet vállalna a szervezeten keresztül a bajba jutott libanoniak támogatásában.

A nagyszabású vállaláshoz akkor a Malteser International, a Máltai Lovagrend nemzetközi segélyszervezete segítségét kérte a hazai hálózat, hiszen értelemszerűen e szervezetnek van a legnagyobb tapasztalata nemzetközi segélyprogramok lebonyolításában.

Közreműködésüknek köszönhetően egy két évre szóló – jelenleg is zajló – program indult el, melynek keretében elsősorban idős, mozgássérült és fogyatékokal élő libanoni emberek, valamint hadisérültek életminőségén tudnak javítani.

Azbej Tristan még szeptemberben tett hivatalos látogatást Libanonban, és a Szuverén Máltai Lovagrend futó projektjéről is informálódott. Ennek kapcsán meglátogatta a bejrúti székhelyű Libanoni Máltai Lovagok Szövetségét is, ahol Marwan Sehnaoui elnökkel egyeztetett.

Itt került szóba egy olyan további program elindításának a lehetősége, amely hátrányos helyzetű, árva, illetve fogyatékos gyerekek oktatáshoz való hozzáférését tenné lehetővé, akiknek a hozzátartozói és környezete nem lenne képes előteremteni az iskoláztatás, képzések költségeit.

A rászorulók oktatáshoz való hozzáférésére irányuló program tervezetét az elmúlt hónapokban a Libanoni Máltai Lovagok Szövetsége részletesen kidolgozta, amelyet aztán a Hungary Helps Ügynökség is jóváhagyott, így december első napjaiban sor kerülhetett a kölcsönös megállapodás aláírására

– tájékoztatott Ugron Imre, a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövete.

A Libanonba érkező nemzetközi segítség nagy része az egészségügynek, illetve a kórházaknak jut, miközben kevés figyelem jut azokra, akik e rendszeren kívül esnek, például mozgáskorlátozottak, és ezért kerültek kilátástalan helyzetbe a válság idején – magyarázta Ugron Imre nagykövet, hozzátéve, a Máltai Lovagrend által koordinált magyar segélyprogramok valóban súlyos gondok enyhítéséhez járulnak hozzá.

A nemrég előkészített és a napokban aláírt iskoláztatási célokat szolgáló projekt is hasonló keretek között valósulhat meg, s így a korábbi kezdeményezések folytatásának tekinthető. A megállapodás értelmében a Magyar Állam 229 millió forintnak megfelelő összeget juttat a fenti cél megvalósítására.

Akár a bibliai példabeszédben a fává növekvő mustármag;, egy jó szándékú, viszonylag szerény volumenű kezdeményezésből mára százmillió forintos nagyságrendű támogatási programok nőttek ki – fogalmazott a projektekkel kapcsolatban Schumicky András, akinek a Máltai Lovagrend tagjaként, illetve az ÉrMe Hálózat alelnökeként jelentős szerepe volt abban, hogy az ügynek lendületet adó összefogás létrejött.

Az ÉrMe Hálózat és a Máltai Lovagrend korábban is számos programban együttműködtek már: 2019-ben például egy 240 ezer eurós, a kárpátaljai fogyatékos gyerekek ellátását megalapozó, jórészt az Európai Unió által finanszírozott egészségügyi projekt önrészét sikerült előteremteniük közösen az akkori adventi gyűjtés révén, amelyet az ÉrMe Hálózat szervezett a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat javára.

Forrás: Szuverén Máltai Lovagrend Nagykövetsége

fotó: Szuverén Máltai Lovagrend Nagykövetsége; Szuverén Máltai Lovagrend (archív)

Magyar Kurír
(he)

Kapcsolódó fotógaléria

Libanoni Chabrouh tábor,2019. (archiv fotó) 2020-as segélyakció Libanonba, a Máltai Lovagrend magyarországi nagykövetségének kezdeményezéseAzbej Tristan államtitkár és Marwan Sehnaoui, a Libanoni Máltai Lovagok Szövetségének elnökeAzbej Tristan államtitkár és Marwan Sehnaoui, a Libanoni Máltai Lovagok Szövetségének elnöke és munkatársaiBejrut, 2020 augusztusaBejrut, 2020 augusztusaOrvosi ellátás, 2020 augusztusa