Hamarosan felavatják a meg nem született gyermekek emlékhelyét Kaposváron

Hazai – 2021. március 22., hétfő | 9:02

Március 25-én avatják fel a meg nem született gyermekek emlékhelyét a kaposvári Keleti temetőben. Varga László püspök online sajtótájékoztatót tartott erről, melynek során elmondta: lehetőséget szeretnének teremteni azoknak az édesanyáknak és édesapáknak, akiknek megfogant a gyermekük, de valamilyen oknál fogva mégsem születhetett meg, hogy virágot helyezhessenek el és gyertyát gyújthassanak.

Az emlékhelyet, melyet a lélekharang környékén helyeznek el, Kling József kaposfüredi szobrászművész készítette.

Ha valaki elveszíti gyermekét, elindul benne a gyász folyamata. Akinek a várt gyermeke hal meg, azonnal gyászol, de aki abortuszon esik át, annál akár évtizedek is eltelhetnek, amíg eljut a gyászig. Megrekedhet a gyászfolyamat, hiszen a temetési szertartás elmarad, és nincs egy olyan hely, ahol emlékezni lehetne, ezért is lesz fontos szerepe az alkotásnak – mondta az emlékhelyről Udvardy Márton állandó diakónus.

A Kaposvári Egyházmegye egy vándorszobrot is elindít a megyében. Martin Hudáček szlovák szobrászművész alkotását, a Meg nem született gyermek szobrát tizennégy helyszínen lehet majd látni május 25. és augusztus közepe között – többek között Kaposváron, Kaposfüreden, Siófokon és Nagykanizsán.

Udvardyné Tóth Lilla biológus, a vándorkiállítás egyik kezdeményezője elmondta: a szobor egy magába roskadó, tenyerét az arcába temető édesanyát és a felé lépő gyermeket ábrázolja. Jelentése, üzenete, hogy van megbocsátás.

Az „Élet útja” elnevezésű kezdeményezéssel kapcsolatos további információ elérhető a Joppé Evangelizációs Központ honlapján.

Szöveg: Marosi Gábor

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye; Somogyi Hírlap 2021. március 18-i száma

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria