Megáldották a megújult nyírlugosi Szent Péter és Pál Görögkatolikus Általános Iskolát

Hazai – 2022. november 4., péntek | 10:45

Pályázati forrásból építettek ki napelemes rendszert, cseréltek nyílászárókat és szigetelték a nyírlugosi Szent Péter és Pál Görögkatolikus Általános Iskola épületét. A beruházás célja az energiahatékonyság növelése volt megújuló energiával a fenntartható jövőért. Október 28-án áldotta meg Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök a megújult épületet, a diákokat és a pedagógusokat.

Tizenöt centiméteres szigetelést kapott a falazat, több mint 160 nyílászárót cseréltek, és 165 napelem került az iskola tetejére. Ez a beruházás jelentős megtakarítást eredményezett az intézménynek – mondta köszöntőjében az igazgató, Elek Szilárd.

A Nyíregyházi Egyházmegye hasonló beruházással több helyszínen is segítette az energiafelhasználás hatékonnyá tételét. A nyírlugosi iskolaépület átadásán jelen volt számos, a projekt megvalósulását segítő és támogató szakember, a kivitelező, a műszaki ellenőr, a tervező, a közbeszerző, az egyházmegye oktatási, építésügyi, pályázati irodáinak munkatársai.

Az ünnepségen Szocska Ábel püspök köszöntötte a jelenlévőket.

A gyermekekhez szólva Szent Lukács apostolt idézte a főpásztor: „Nincs jó fa, amely rossz gyümölcsöt terem; és nincs rossz fa, amely jó gyümölcsöt terem. Mert minden fát gyümölcséről ismerünk meg. Tövisbokorról nem szednek fügét, sem a csipkebokorról nem szüretelnek szőlőt. A jó ember jót hoz elő szívének jó kincséből, és a gonosz ember a gonoszból gonoszat hoz elő; mert a szív bőségéből szól a száj.”

Ez az ünnepség is egyfajta szüret, sok-sok ember munkájának gyümölcsét látjuk itt – mondta a nyíregyházi megyéspüspök.

Szocska Ábel azt kívánta a gyermekeknek, hogy a tanulásuk is legyen gyümölcsöző ebben a szép iskolában.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Hovánszki Görgy polgármester; Simon Miklós országgyűlési képviselő; Fedor Tibor, a Miniszterelnökség Egyházi Koordinációs és Kapcsolattartási Főosztályának vezetője pedig Soltész Milkós államtitkár nevében üdvözölte a jelenlévőket.

Az eseményen a diákok adtak műsort: Hajdu Petra nyolcadik osztályos tanuló, Péntek Léna ötödikes tanuló, valamint az iskola énekkara.

Végül az iskola lelkiigazgatója, Ignácz András nyírlugosi parókus arra hívta fel a figyelmet, hogy immár ötödik éve működik az intézmény egyházi iskolaként, s ez nem csak arculatváltást jelentett: a szívekben és a lelkekben is történt változás. Így lehet az, hogy nemcsak előre, de fölfelé is tekintenek.

Az ünnepségről szóló bővebb beszámoló ITT olvasható.

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria