Megáldották a Vándor József tiszteletére készült üvegablakot Dorogon

Hazai – 2016. június 5., vasárnap | 20:15

Emlékmisét mutatott be Dorogon, a Szent Borbála-bányásztemplomban június 4-én Erdő Péter bíboros Vándor József szalézi misszionárius pappá szentelésének 80. évfordulója alkalmából, majd megáldotta a dorogi születésű szalézi misszionáriust ábrázoló ólomüveg ablakot.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepi eseményen jelen volt Pierluigi Cameroni, a szalézi rend posztulátora, Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök, Julio César Cancio Ferrer, a Kubai Köztársaság nagykövete, Völner Pál parlamenti államtitkár, Veres Zoltán megyei jegyző, Tittmann János dorogi polgármester, Lukács József, a Dorogi Espereskerület esperese, valamint több szalézi és egyházmegyés paptestvér és számos hívő.


Az első szombat alkalmából együtt elmondott rózsafüzér után ünnepi szentmise következett, melynek prédikációjában Erdő Péter rámutatott: „Keresztény hitünk lényege: az örök életre szóló hivatás, amelyet Istentől kapunk. Ez az az örömhír, aminek a hirdetésére az apostolok elindultak, hogy mindenkinek elmondják, egészen a föld végső határáig. Ennek az örömhírnek a továbbadását vállalták a misszionáriusok is, akik távoli országokban, távoli népek körében önzetlenül álltak be a lelkek üdvösségének szolgálatába. Ezért emlékezünk hálával és tisztelettel azokra a magyar misszionáriusokra, köztük Vándor József szalézi szerzetesre, akik úgy tudták átadni ezt a krisztusi szeretetet, hogy eltörölhetetlen emléket hagytak a körülöttük élő emberek szívében. Példájuk is indítson arra, hogy átéljük Krisztus evangéliumának örömét és nagylelkűen megosszuk a körülöttünk élő világgal.”

A szentmise után Tittmann János, Dorog polgármestere ismertette Vándor József életrajzát, majd Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök röviden párhuzamot vont a szalézi rend alapítója, Bosco Szent János és Vándor József között. Hangsúlyozta, hogy mindketten Jézus, a Jó Pásztor követői voltak, jellemzőjük volt az irgalmasság és érző szív az emberek, főleg a fiatalok és a peremen lévők iránt, és nagy tisztelői voltak Szűz Máriának, a Keresztények Segítségének. Mindketten a béke embereiként őrizték és védték a békét, emellett az emberek belső békéjének őrei is voltak, mint közismert és kedvelt gyóntatók. Ezzel mutatnak korunk emberének is példát, hogy mi is a külső és a belső béke munkálói legyünk.

Beszéde végén a tartományfőnök megköszönte Kiss-Maly László plébánosnak, a polgármesternek és a városnak, hogy őrzik és továbbviszik Vándor atya emlékét, hiszen nagyon fontos, hogy a szülővárosában is élő tisztelete legyen.


Pierluigi Cameroni, a szalézi rend egyetemes posztulátora Rómából érkezett a megemlékezésre. Kiemelte annak a szépségét, ahogy Magyarországon a szalézi karizma két személyen keresztül is megnyilvánul: az egyik egy vértanú testvér, Boldog Sándor István, akit 2013-ban avattak boldoggá, a másik pedig Vándor József, misszionárius pap. Ismertette Vándor József atya boldoggá avatási eljárásának állását, amely a római fázisában van. Rómában a teológusok bizottsága februárban pozitívan döntött arról, hogy a misszionárius hősies fokon gyakorolta a keresztény erényeket, és minden bizonnyal jövőre Ferenc pápa tiszteletre méltónak fogja nyilvánítani. Ez egy nagyon fontos esemény, különösen Kubában, ahol jövőre a szalézi rend letelepedésének századik évfordulóját ünneplik majd. Cameroni atya a magyar egyházat is arra kérte, imádkozzanak egy Vándor József közbenjárásának tulajdonítható csodáért, ami után boldoggá lehetne őt avatni.


Ezek után Erdő Péter bíboros ünnepélyesen megáldotta a dorogi születésű szalézi misszionáriust ábrázoló ólomüveg ablakot.

Kiss-Maly László plébános szerint a gondolat már két éve megfogalmazódott, hogy a templomban egy üvegablakon megörökítik Dorog város szülöttét, aki a távoli Kubában nagy tiszteletet vívott ki a magyar nemzet és a szaléziak iránt, de mindez csak körülbelül egy éve kezdett megvalósulni a dorogi Német Nemzetiségi Önkormányzat, a hívek és Dorog város önkormányzatának összefogásával. Az ablak alatt a különleges technikával megfestett magyar és kubai zászlót a plébánia fiataljai festették. Az ólomüveg ablak Tóth Erzsébet üvegfestő művész munkája, akinek a megáldás után a plébános külön köszönetet mondott.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria