Megújul a pápai nagytemplom

Hazai – 2021. október 1., péntek | 9:47

Közös sajtótájékoztatót tartott Udvardy György veszprémi érsek Soltész Miklós államtitkárral és Kovács Zoltán országgyűlési képviselővel szeptember 28-án Pápán, a Szent István Római Katolikus Iskolában a Szent István vértanú tiszteletére szentelt Nagytemplom tervezett felújításáról.

A pápai Szent István-templom 1774 és 1786 között épült. A kéttornyú czopf stílusú barokk nagytemplom a Dunántúl egyik legnagyobb temploma. Gróf Esterházy Károly egri püspök, pápai földesúr építtette, Fellner Jakab tervei alapján.

Hajójának hossza 42, szélessége 22 méter, magassága 24 méter. Tornyai közel 60 méter magasak. A templombelsőt Franz Anton Maulbertsch freskói díszítik, és hasonlatosságot mutatnak a római Sancto Stefano Rotondo-templom ábrázolásaival. Az altemplom kriptájában nyugszik az Esterházy család több tagja. Az épületet 1795. május 3-án szentelte fel Pierer József tinnini püspök.

A szeptember 28-án tartott sajtótájékoztatón Mail József apát-plébános köszöntötte a jelenlévőket, majd Kovács Zoltán országgyűlési képviselő – aki korábban a város polgármestere volt – a templom történetéről beszélt, kiemelve, hogy 250 évvel ezelőtti megépülése óta jelentős változtatás nem történt az épületben.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arra emlékeztetett, hogy a Nagytemplom Pápa jelképe; a város főterén áll, így megújulása kiemelten fontos. A tornyok után a homlokzat teljes felújítása következik, majd a templom környezetének rendezése és a az épület belsejénekr renoválása is elkezdődik. Az államtitkár kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben 150 templom épült és 3 ezer újult meg a Kárpát-medencében a kormány programjának köszönhetően.

Udvardy György veszprémi érsek köszönetet mondott a támogatásért, majd hozzátette, hogy a templomfelújítás nem csupán egy épület rendbehozatala, hanem az emberek lelki javait is szolgálja. Az Egyház társadalmi szerepvállalása révén fontos feladatot teljesít az oktatás területén, a közösségek megtartása, valamint a kulturális javak felújítása terén. A főpásztor arról is beszélt, hogy a Veszprémi Főegyházmegyében a közeljövőben 74 templom újul meg.

Egy felújított templomba büszkén lépnek be az emberek, boldogabbá teszi a hívőket a környezet

– fogalmazott Udvardy György érsek, hangsúlyozva, hogy a jóért meg kell küzdeni.

A sajtótájékoztatón Áldozó Tamás polgármester, valamint a helyi plébánosok is részt vettek.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria