Michael August Blume SVD nuncius tartott előadást Afrikáról a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán

Hazai – 2020. március 5., csütörtök | 19:33

Ötödik alkalommal szervezett „nyári egyetemet” a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola (PPHF). Az idei rendezvénysorozat témája Afrika volt, amellyel kapcsolatban többek között Michael August Blume SVD, Magyarország apostoli nunciusa tartott előadást március 4-én.

Michael August Blume sok évig Ghánában szolgált, majd római évek után 2005-től Benin és Togo apostoli nunciusává nevezték ki;  2013-tól pedig Ugandában szolgált a pápa követeként, onnan helyezték át hazánkba.

A március első hetére szervezett „nyári egyetemre” többek között Kenyából,  Nigériából, Lengyelországból, Németországból, Csehországból, Szerbiából is érkeztek előadók.

A rendezvény díszvendége Michael August Blume SVD, magyarországi apostoli nuncius volt. Az amerikai katolikus pap, verbita szerzetes, szentszéki diplomata előadására sokan voltak kíváncsiak, a főiskola előadótermét így március 4-én, délelőtt oktatók, diákok és vendégek töltötték meg, akik egy képes beszámoló által a nuncius szemszögéből is megismerhették Afrikát.

A magyar felmenőkkel rendelkező szentszéki diplomata tizenhat évig élt felszentelt papként Nyugat-Afrikában, Ghánában, ahol számos tapasztalattal gazdagodott. Megjegyezte, hogy megtanulta ugyan az egyik helyi afrikai nyelvet az ottani szemináriumban, ahol tanított, azonban a diákok mégsem értették meg, mivel ott egy másik nyelvet beszéltek.

Bár ma harminc éve, hogy Ghánából áthelyezték Rómába, élénken élnek benne az örömteli, meglepő és megdöbbentő emlékek a helyi emberekről, szokásokról, valamint a vallásról, arról, ahogy azt a ghánaiak megélik. Élménybeszámolójában Ferenc pápa 2015-ös afrikai látogatását is kiemelte.

Michael August Blume látogatása megtiszteltetést jelentett a Pécsi Egyházmegye, valamint a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola számára. A szerda délelőtti előadás alkalmával Kovács Gusztáv rektor is utalt erre. A diákok később együtt imádkoztak a nunciussal a PPHF Szent Pál imatermében.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: PPHF

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria