Növekedjünk Krisztussal! – A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye ifjúsági tábora

Hazai – 2022. július 28., csütörtök | 19:03

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye egyik hagyománya az egyházmegyei ifjúsági nyári tábor, amely gyalogos zarándoklattal és az egyházmegyei búcsún való részvétellel zárul. Idén helyszínként a szilvásváradi Park táborra esett a választás, ahol a július 25–31-ig tartó időszak egyaránt kínál testet, lelket tápláló feltöltődést a mintegy száz fiatalnak és felnőtt kísérőnek.

A Merjünk Krisztusban Növekedni (MeNöK) elnevezésű hét a kalandos programokban is gazdag (kalandpark, lézerharc, erdei túra, workshopok) vidám találkozás mellett lelkigyakorlatot is jelent a fiataloknak. Minden napnak keretet ad a reggel, valamint az esti tábortűz fényénél elmondott ima, az esténként bemutatott legszentebb imádságban, a szentmisében pedig a szentségi Jézussal találkoznak.

Első nap Tóth László Gábor atya köszöntötte a résztvevőket az általa bemutatott szentmisén, amelynek végén újmisés áldásban is részesítette őket. A hét során Palánki Ferenc megyéspüspök, Kálmán József debreceni plébános és Papp Tamás fehérgyarmati plébániai kormányzó is meglátogatja a fiatalokat a szilvásváradi táborban.

A napi szentmiséken túl minden délelőtt – vendégelőadók segítségével – a lélek nagy kérdéseire is koncentrálhatnak a diákok. A táborba látogat Soltész Ian, a fiatalok kedvelt személyiségfejlesztő trénere; Kaszásné Tóth Judit, a kisvárdai Szent László római katolikus köznevelési intézmény vezetője és Szabó József atya, az egri Érseki Papnevelő Intézet spirituálisa, kinevezett miskolc-diósgyőri plébános. Az előadások meghallgatása után a felmerülő kérdéseket, gondolatokat kiscsoportokban is megoszthatják.

A táborozók július 29-én, pénteken Levelekre indulnak, ahol Lengyel József plébános fogadja őket, majd a kihagyhatatlan strandolással zárul a tábor szórakoztató része. Ezt követően már lelki esten készülnek a nagy napra, amely másnap, szombaton reggel püspöki szentmisével kezdődik, majd Palánki Ferenc megyéspüspök atya vezetésével gyalog, imádságos lélekkel indulnak Máriapócsra, hogy részt vegyenek az egyházmegyei búcsún. A gyalogos zarándoklat során élvezhetik az ófehértói egyházközség vendégszeretetét is, hiszen ebéddel várják a megfáradt fiatal zarándokokat.

A vacsorát már a kegytemplom közelségében a máriapócsi zarándokházban költik el, majd este imaórán vesznek részt a kegytemplomban.

Július 31-én, vasárnap a búcsúi szentmise 11 órakor kezdődik a templom előtti tábori oltárnál az egyházmegye papsága és több ezer hívő jelenlétében. A szentmise főcelebránsa és szónoka Udvardy György veszprémi érsek lesz.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria