Papi rekollekciót tartottak Apor Vilmos liturgikus ünnepén Győrben

Hazai – 2022. május 24., kedd | 15:08

Boldog Apor Vilmos püspök emléknapján, május 23-án a Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet dísztermében tartották a Győri Egyházmegye papságának májusi rekollekciós napját, melyen Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök tartott elmélkedést.

Az eseményen jelen volt Veres András megyéspüspök is, aki köszöntötte a résztvevőket.

Lelkigyakorlatos beszédében Fekete Szabolcs segédpüspök arra kereste a választ, hogy milyen volt a papi élet, a lelkipásztorok munkája a Covid előtt és alatt, illetve milyen utána.

A világjárvány előtti tapasztalatokra utalva felhívta a figyelmet a kiégés veszélyére, hiszen a papoknak egyre több plébániát kell ellátniuk. Az előírások szerint egy vasárnap legfeljebb három szentmisét lehet bemutatni.

Az Anyaszentegyház bölcsessége mögött a Szentlélek van. Nem szabad „misegyárat” csinálni – emelte ki a szombathelyi segédpüspök. Hozzáttete, hogy ugyanakkor veszélyes a spirituális és a fizikai magány is.

A járvány idején úrrá lett a pánik az embereken és az Egyházon is. De a templomok nyitva voltak mint a lelki gyógyulás helyei, ahol jó volt lelki megnyugvást találni. Sok mindenre volt lehetőség – mondta Fekete Szabolcs Benedek.

A szombathelyi segédpüspök felidézte, hogy plébániáján például csendes szentségimádás volt, melynek során a hívek szervezték meg az Oltáriszentség őrzését.

A járvány után viszont szükség van az elcsendesedésre, időnként meg kell állni, a papoknak is – hangsúlyozta Fekete Szabolcs Benedek püspök.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria