Püspöki vecsernye az eucharisztikus kongresszus kezdetén Budapesten

Hazai – 2021. szeptember 6., hétfő | 17:26

Közel hatvan európai görögkatolikus püspök és áldozópap végezte együtt az esti imaórát szeptember 4-én, szombaton a Rózsák terei görögkatolikus templomban, mely egyben az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus nyitónapja is volt a görögkatolikusok számára.

A 2021-es kongresszus központi görögkatolikus eseménye a szerdai bizánci Szent Liturgia lesz a Szent István-bazilikában, a kongresszussal egy időben zajlik azonban egy másik fontos esemény is, az európai görögkatolikus püspökök találkozója.

Az azóta hagyománnyá vált találkozót Keresztes Szilárd püspök hívta életre 1996-ban, pontosan 25 éve. Magyarország harmadszor ad otthont a találkozónak, melyen az európai görögkatolikus püspökök számolnak be kihívásaikról, küldetésükről, és fogalmaznak meg közös kiáltványt feladataikról, céljaikról. Az idei találkozó különlegessége, hogy örmény és szír katolikus egyházvezetők is együtt tanácskoznak európai püspöktársaikkal.

A találkozó – és egyben az eucharisztikus kongresszus görögkatolikus – nyitóünnepsége a Rózsák terei görögkatolikus templomban tartott előesti vecsernye volt.

Ritka és csodaszép ünnep volt ez, hiszen a kispapok kórusa több tucat külföldi püspök jelenlétében kísérte az alkonyati istentiszteletet, melyet Papp Tibor nyíregyházi püspöki helynök és Szocska Ábel püspök, a Nyíregyházi Egyházmegye főpásztora vezetett. Az esti imaórát – melyet a külföldi püspökök olasz nyelvű kottával követhettek – élőben közvetítette a Görögkatolikus Médiaközpont, így az interneten keresztül bárki bekapcsolódhatott az ünnepi eseménybe.

A vecsernye végén Keresztes Szilárd olaszul köszöntötte a jelen lévő püspököket, és fiatalos lendülettel mesélte el az európai görögkatolikus főpásztorok találkozójának történetét, melyet éppen itt, a Rózsák terén tartottak meg először 1996-ban.

A 34. eucharisztikus kongresszuson 1938. május 25-én végeztek főpapi Szent Liturgiát a Rózsák terén, melyet boldog Gojdics Péter Pál egykori eperjesi püspök vezetett. A szombati vecsernyén Ján Babjak érsek személyében ott volt a jelenlegi eperjesi püspök, akit megrendített a tudat, hogy szent életű mártír elődjéhez hasonlóan ő is a Rózsák terén vehet részt görögkatolikus szertartáson az eucharisztikus kongresszuson.

A püspökök találkozója vasárnap reggel utrenyével folytatódik.

Szerző: Király András

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria