Rakacaszenden rendhagyó módon ünnepelték idén a templombúcsút

Hazai – 2020. október 23., péntek | 12:01

Rakacaszenden október 4-én ünnepelték a templombúcsút, ami idén több szempontból is különleges lett: Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök mutatta be a Szent Liturgiát, megáldotta az új haranglábat és a felújított parókiát. Kondás András nyolc év szolgálat után elköszönt a parókiától, helyét Balogh Győző vette át.

Orosz Atanáz püspök a Szent Liturgia előtt áldotta meg az újjáépített haranglábat, valamint a pályázati forrásokból és a hívek adományaiból felújított templomot.

Homíliájában a főpásztor Ferenc pápa újonnan megjelent, szociális enciklikájának központi gondolatáról, a „Mindnyájan testvérek” pápai megállapításról beszélt, amit Ananiás személyén keresztül világított meg a hívek számára.

Megköszönte Kondás Andrásnak az egyházközségben eltöltött nyolcéves papi munkáját, majd a hívek szeretetébe ajánlotta Balogh Győző rakacai parókust, aki mostantól oldallagos kormányzóként fogja ellátni a szendi közösséget.

Különlegessége volt még az ünnepnek, hogy a Szent Liturgián Tóth Loránd diakónus szolgált, aki szendi elszármazott, és most a Hajdúdorogi Főegyházmegye szolgálatában áll.

A liturgia után szentelték meg a parókiát. Az épület külső felújítása a Magyar Falu Program pályázatából valósult meg. Az 1992-ben, az akkor itt szolgáló Belme László által épített parókia új tetőt, új nyílászárókat és hőszigetelést kapott.

Az elbocsájtó áldás és éltetések után a szendi gyerekek meglepetésként egy dalt énekeltek a falu szolgálatától elköszönő Kondás Andrásnak.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria