Remetével vagy akár Szent László királlyal is szelfizhetünk a nemzeti kegyhelyen

Hazai – 2022. június 15., szerda | 20:20

Tavasztól már használható Mátraverebély-Szentkúton a zarándokok számára készített digitális tárlatvezető alkalmazás, most pedig egy újabb, kifejezetten családoknak szóló fejlesztés készült el: a Digitális Vándor tanösvény, amelynek segítségével játékosan fedezhetjük fel a katolikus nemzeti kegyhely természeti és vallási helyszíneit.

Egy szelfi Szent Lászlóval vagy a szentkúti remetével? Mostantól bármikor lehetőségünk van erre is, a Digitális Vándor applikációt használva ugyanis számos izgalmas találkozásban lehet részünk Mátraverebély-Szentkúton. Évmilliók vonzásában – Szentkúti séta Assisi Szent Ferenccel címmel digitális tanösvénytúrára indulhatnak a kirándulni, művelődni, kikapcsolódni vágyó családok.

A túra során az alkalmazás jóvoltából megtudhatjuk többek között, kik is azok a lapillik, de könnyen megtalálhatjuk Szent László lovának patkónyomát is a Szent László-hasadékban. A remetebarlangoknál akár egykori lakóikkal is szelfizhetünk, a hasadéknál pedig magát Szent László királyt is lefotózhatjuk, sőt egy bájos cigánycsukkal is találkozhatunk az út során, aki bizonyosan hagyja majd magát lefényképezni.

A virtuális találkozási lehetőségek mellett a legkisebbeket sok-sok játék és feladat is várja, a bejárt útvonalakért pedig digitális kitűzőt kapunk, valamint további tippeket Magyarország természeti csodáinak játékos felfedezéséhez.

Az applikáció a Google Play és az App Store áruházban ingyenesen letölthető, és az e-ösvényeken offline módban is használható. Segítségével egyszerre lehetünk jelen a kézzelfogható és a virtuális térben: a kijelző segítségével megidézhetjük Szentkút remetéjét, miközben a barlang falába vésett feliratokat is megtapinthatjuk. A digitális technológia segítségével a látható világ mögé láthatunk: megtudhatjuk, milyen titkokat rejt a természet. Így teszi teljessé a természetjárást telefonunk.

A Digitális Vándor az Aktív Magyarország mobilalkalmazása, a digitális túra tartalma Prakfalvi Péter geológus és Orosz Lóránt kegyhelyigazgató szakmai támogatásával készült.

Forrás és fotó: Novohrad-Nógrád Geopark

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria