Róma, Jeruzsálem, Közép-Európa és a detektívregények felé tesz kitekintést a Pázmány Szenior Egyetem

Hazai – 2022. augusztus 31., szerda | 12:10

A Pázmány Bölcsészettudományi Karán (PPKE BTK) 2014 óta zajlanak a Pázmány Szenior Egyetem (PSZE) kurzusai, amelyek azt a generációt szólítják meg, akik nem tegnap diplomáztak, de nyitottak az új ismeretek megszerzésére, tudásuk folyamatos bővítésére. Az alábbiakban az őszi kurzuskínálatot mutatjuk be.

Szeptemberben immár kilencedik tanévét kezdi meg a tudományos ismeretterjesztő kurzusokat kínáló Pázmány Szenior Egyetem. Az idősebb korosztálynak szóló előadás-sorozat őszi szemeszterében online és jelenléti kurzusok egyaránt indulnak.

Négy kurzust hirdetett meg a Pázmány Szenior Egyetem a 2022/23-as tanév őszi félévére.

Az irodalmi (hibrid, azaz jelenléti és online formában tartandó) kurzuson a krimiirodalom történeti gyökereivel, a műfaj korokon átívelő népszerűségének hátterével, híres regénybeli bűnözők és nyomozók karakterével lehet ismerkedni a „lebilincselő” előadásokon.

A történelmi kurzuson a Szent Városba, Jeruzsálembe látogatunk egy gyakorlott utazó és remek előadó, Kőszeghy Miklós ókortörténész vezetésével. Az időutazás során kánaániak, zsidók, rómaiak, keresztények és muszlimok, bizánciak, ferencesek és brit hivatalnokok keze nyomát fedezhetjük fel.

A művészettörténet kedvelői Bécs és Párizs után most Róma művészeti alkotásait tekinthetik át az ókortól napjainkig, képes illusztrációkkal kísérve. Az út az etruszk örökségtől az ősi keresztény bazilikákon, reneszánsz és barokk festményeken és zöldövezeti pazar villákon át vezet el a modern Rómába.

A tudományközi, vagyis interdiszciplináris (online) kurzuson Közép-Európa fogalmát próbáljuk meghatározni. Megismerhetjük a németek, az angolszászok és persze a régióban élő népek Mitteleuropa-definícióit. Volt-e a középkorban Közép-Európa-tudat, milyen a közép-európai kispolgár és humor, mit okozott a régió szovjetizálása a lelkekben, az életmódban? Megannyi kézenfekvő és érdekes kérdés, amelyre tudományos igényű válaszokat kaphatunk a Pázmány Szenior Egyetemen.

Mindig arról derül ki a legtöbb újdonság, amiről azt hisszük, hogy nagyon jól ismerjük – mondta az őszi szemeszter programkínálatáról a PSZE szakmai vezetője. Kőszeghy Miklós, a történelemkurzus vezetője ha tehetné, mindegyik előadásra beülne, hiszen tanulni sosem késő. „A kurzusokon lehet például hallani detektívregényekről irodalmároktól. Ők bizonyára nemcsak a bűntény elkövetőjét, hanem az írót is jól ismerik. De az sem rossz, ha művészettörténészek vezetnek végig az örökké viruló Rómán, a Szent Péter tértől a Colosseumig, repkedve az évszázadok közt. De ha valakit a közelebbi tájak érdekelnek, akkor végigtekinthet egy interdiszciplináris kurzus erejéig Közép-Európán. És talán egy jeruzsálemi séta sem lenne teljesen érdektelen. Ilyesmikre hívjuk új, régi és még régebbi hallgatóinkat – mert ha tényleg semmi nincs a világon, amihez túl késő volna, akkor miért pont a tanulással lenne ez másként?”

A PSZE őszi szemeszterére szeptember 12-ig lehet jelentkezni. A tudományági kurzusok részvételi díja egy félévre 7000 Ft, az interdiszciplináris kurzus díja egy félévre 6000 Ft. Részletek: https://btk.ppke.hu/tudomanyos-kozelet/pazmany-szenior-egyetem

Forrás és fotó: PPKE BTK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria