Segítség a gyermeket tervező pároknak – A Katolikus Szeretetszolgálat a termékenységtudatosságért

Hazai – 2021. november 12., péntek | 17:20

A Katolikus Szeretetszolgálat 2018-ban az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati támogatásával elindította a Természetes Gyermekáldás projektet, amelynek nyomán létrejött a Cikluskövetés weboldal, valamint e témában kibontakozott a hazai orvos- és oktatóképzés. A további tervekről, célokról a Szeretetszolgálat november 12-én tartott sajtótájékoztatót.

A Katolikus Szeretetszolgálat szervezésében a Párbeszéd Házában november 13-án, szombaton szakmai konferencia keretében találkoznak a természetes gyermekáldás segítéséért elkötelezett orvosok, valamint a cikluskövetés módszereit oktató szakemberek. 

Az elkötelezettségről szólt a november 12-i sajtótájékoztató is, amelyet A cikluskövetésről mindenkinek – Termékenységtudatossággal kapcsolatos képzések, valamint azok hatásai a magyar társadalomra címmel tartottak meg a Katolikus Szeretetszolgálat székházában.

A sajtórendezvényen felszólalt többek közt Marton Zsolt váci megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferens püspöke, Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, Rétvári Bence parlamenti államtitkár, Bálint Balázs szülész-nőgyógyász és Várbíró Szabolcs endokrinológus.

Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója a sajtótájékoztató elején rámutatott, hogy a szeretetszolgálat projektje keretében állam, egyház, orvosok, védőnők fognak össze, innovatív módszerekkel segítve a gyermekre vágyó párokat, hogy a tervezett babák megszülethessenek.

Az egyik céljuk, hogy tájékoztassák a gyermekvállalás terén problémákkal küzdő, „meddő” párokat a segítség lehetőségéről, erre szolgál a cikluskövetés.hu oldal is. 

Vajda Norbert elmondta, a segítő módszerek alkalmazása, az orvosok képzése mellett nagy hangsúlyt fektet a szeretetszolgálat az egészségtudatosság, a termékenységtudatosság szemléletének társadalmi szintű terjesztésére.

Marton Zsolt váci megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferens püspöke arról beszélt, hogy az Egyház számára fontos ügyről van szó. Veres Andrást, az MKPK elnökét idézte, akinek különösen is szívügye a szülők felelős családtervezése, a természetes gyermekvállalás, s a korábban említett módszerekről való tájékoztatás.

A váci püspök azt is megemlítette, hogy Szent II. János Pál pápa Evangelium vitae kezdetű apostoli buzdításában javasolta, hogy legyenek a családtervezés témájában képzett szakoktatók a plébániákon.

Marton Zsolt hangsúlyozta, „az Egyház szeretettel mondja: Isten ajándéka a gyermek”. Megköszönte a szakemberek munkáját, s hogy „a természetes gyermekvállalás oktatói az Egyház tanításával összhangban végzik segítő munkájukat”, Isten áldja meg őket! – zárta beszédét a püspök.

Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke elmondta, a védőnők hazánkban több mint száz éve támogatják a családokat, a Magyar Örökség díjas védőnői szolgálat hungarikum.

A családokat segítő védőnők az egészség- és termékenységtudatosság jegyében törekednek arra, hogy átadják a reproduktív egészséggel kapcsolatos ismereteket, 2019-től kiemelten foglalkoznak a meddőség problémájával, ezzel kapcsolatban képzéseken vesznek részt.

Az említett képzések nyomán a Védőnő folyóirat hat számában adtak közre tájékoztatást a cikluskövetés módszereiről.

A Magyar Védőnők Egyesületének (MVE) elnöke biztatja a gyermeket tervező párokat, hogy nyugodtan forduljanak az adott településen élő védőnőhöz tanácsért, segítségért.

Vajda Norbert a sajtótájékoztatón az együttműködés jelképeként a természetes gyermekáldás témájáról szóló információs anyagot adott át az MVE elnökének és a jelen lévő orvosoknak, Bálint Balázs szülész-nőgyógyásznak és Várbíró Szabolcs endokrinológusnak.

A rendezvényen Rétvári Bence parlamenti államtitkár elmondta, a kormány a maga eszközeivel elkötelezetten segít abban, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek: többek között adókedvezményekkel, CSOK-kal, autóvásárlási támogatással; a Katolikus Szeretetszolgálatot pedig évi 70 millió Ft-tal támogatja céljai elérésben a természetes gyermekáldás terén.

A sajtótájékoztatón Bálint Balázs szülész-nőgyógyász arra mutatott rá, hogy a fiatal lányok számára fontos, hogy megfigyeljék saját női ciklusukat, önmagukat, a testük működését, s „ha már divattá vált az egészségtudatos életmód, éljenek is vele, s ehhez tanácsot kérhetnek a védőnőktől. A reproduktív egészségmegőrzésért cserébe a nők biztosabb úton juthatnak el a gyermekvállalásig, illetve az esetleges problémák korábban észrevehetők, orvosolhatók.”

A szülész-nőgyógyász elmondta, a gondok hátterében sok esetben életvezetési probléma, vagy éppen a túlzottan stresszes életmód áll, persze lehetnek hormonális akadályok is, s akkor azon a téren kell segíteni.

Várbíró Szabolcs endokrinológus főorvos kifejtette: a fő üzenet az, hogy meg kell hagyni a lehetőséget a természetesebb gyermekvállalásra, „a hölgyeknek reálisan kell megtervezni a reproduktív egészségüket, a karrierépítés céljából a gyermekvállalás túlzott halogatása elhibázott lépés, az orvostudománnyal szemben pedig ne támasszunk irreális elvárásokat”. 35 évesen 50 százalék, 45 évesen 1 százalék alatti a természetes fogamzó képesség a 25 éves korihoz képest.

Várbíró Szabolcs a férfiaknak azt tanácsolta, hogy tartsák tiszteletben a nők gyermek iránti vágyát, illetve az életük természetes biológiai működését, a termékenység szempontjából kiemelkedő jelentőségű életszakaszukat.

A cikluskövetés gyakorlata mindenképpen hasznos a reproduktív egészség megőrzése érdekében – tette hozzá az endokrinológus főorvos.

Szerző: Körössy László

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria