Szép eredmények születtek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos futballtornáján

Hazai – 2023. szeptember 14., csütörtök | 9:00

Szeptember 9-én a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián került sor a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos futballtornája, a FETE KUPA döntőjére. Az MMSZ, a Máltai SE és a „Fókuszban a gyermek” program egész országot lefedő labdarúgó-programsorozatának záróeseményén két korosztályban (U12, U15) 24 hátrányos helyzetű település csapata, több mint 250 gyermek vett részt.

A szombati két döntőt az élvonalbeli mérkőzéseknek is helyt adó Pancho Arénában vívhatták meg a csapatok, amelyek végén Pocsaj (U12) és Kömlő (U15) játékosai érdemelték ki a győzteseknek járó kupát.

A Felzárkózó települések programban részt vevő hátrányos helyzetű falvakat felölelő regionális selejtezők az év során három helyszínen (Szolnok, Miskolc és Telki) zajlottak, ezeken a tornákon hatvan település csapatai, több mint 650 gyermek lépett pályára. A selejtezőkből korosztályonként a legjobb négy-négy csapat kvalifikálta magát a szeptemberi országos fináléra.

A felcsúti sportkomplexumban nyolc tökéletes állapotú pálya, a Magyar Labdarúgó-szövetség jóvoltából hivatásos játékvezetők, valamint Sipőcz József, az Aréna4 és a Match4 profi szakkommentátor-műsorvezetője várta a csapatokat, amelyekben számos FETE-válogatott játékos is szerepelt. Ennek megfelelően az U15-ösök csoportjaiban és az egyenes kieséses szakaszban is igazi presztízsmeccsek, komoly színvonalú összecsapások zajlottak. Természetesen az eggyel fiatalabb korosztály, az U12 sem hagyta annyiban, így mindkét csoportban hatalmas küzdelem alakult ki a döntőig vezető úton – senki nem akart lemaradni a nagy lehetőségről: futballozni egy NB I-es klub pályáján.

A döntők a helyszínhez és az odáig vezető úthoz méltó körítéssel kezdődtek: egyéni bemutatással, bevonulással adtak rangot a legjobbak mérkőzéseinek, amelyek mindkétszer a lefújásig kiélezett meccseket hoztak.

Ám nemcsak a finálé résztvevői, hanem minden játékos és edző megérdemli az elismerést, hiszen a Pancho Arénában és a Fete Kupa selejtezőin pályára lépő fiatalok újfent bebizonyították, hogy kellő akarattal és kitartással egy kis településről, hátrányokkal terhelve is el lehet jutni a legjobbak közé. Ennek elismeréseként a 24 csapatos országos döntő minden résztvevője ajándékcsomagot vehetett át a Magyar Labdarúgó-szövetség és a Puskás Akadémia jóvoltából, és mindenki úgy indult haza, hogy megfogadta: jövőre ismét pályára lép a Pancho gyepén.

Végeredmény:

U12
1. Pocsaj
2. Nagyecsed
3. Zalakomár, Monor
Fair play díj: Monor
Gólkirály: Rézműves Nándor (Pocsaj)
Legjobb kapus: Horváth Rikárdó (Nagyecsed)
Legjobb játékos: Bogdán Lajos (Zalakomár)

U15
1. Kömlő
2. Gyulaj
3. Tarnabod, Tiszabő
Fair play díj: Tiszabura
Gólkirály: Orsós Csaba (Gyulaj)
Legjobb kapus: Turó Benjamin (Kömlő)
Legjobb játékos: Szatmári István (Gyulaj)

* * *

A 2019-ben indult „Felzárkózó települések” programban kiemelkedő esélyteremtő kezdeményezésként kap teret a sport, amely több helyszínen is beépült már a leszakadó közösségekért végzett szociális munkába. A sportprogramokra rendszeresen járó gyerekeknél már rövid távon észrevehetőek a pozitív változások, hiszen az edzésen való részvétel előfeltétele az elkészített házi feladat és a jó iskolai magatartás. A rendszeres edzések és meccsekre utazások csapatot építenek, a közösen átélt élmények során pedig olyan pozitív értékek épülnek be a mindennapjaikba, amelyeket később, életük minden szakaszában tudnak kamatoztatni. A leszakadó településeken a sport ezért nem csupán hobbi, hanem esély egy teljesebb életre.

További információ a programról ITT olvasható.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Majoros Árpád Csaba/Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria