Gyógynövényekről adott elő Szőke András a veszprémi Szaléziánumban

Hazai – 2015. október 24., szombat | 16:03

A Magyar Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozat keretében Szőke András komikus tartott előadást október 14-én a veszprémi Szaléziánumban.

Az előadáson Szőke András örömmel osztotta meg tapasztalatait a jelenlevőkkel. Segítségével a hallgatóság megtanult könnyebben eligazodni a régi gyógyászatban. Az előadó elmondta, hogy ő maga is sokat tanulmányozta a 18. századi plébániai naplókat, bennük a plébánosok gyógynövényekről, illetve azok felhasználásáról leírt tapasztalatait. Tudásuknak nem feltétlenül az volt az oka, hogy mindenhez értettek, hanem mert ők voltak az írástudó emberek a faluban, és az évszázados, apáról fiúra öröklődő tapasztalatokat lejegyezték.

Szőke András hangsúlyozta, hogy a falun élő emberek megfigyelték a környezetet, folyamatosan gyűjtötték tapasztalataikat. Nem konkrétan a gyógynövényekkel gyógyítottak, hanem éltek a teremtett világ nyújtotta lehetőségekkel. Az előadás interaktivitását az adta, hogy az előadó körbeadta különféle régi gyógynövények tárolására szolgáló táljait, valamint alkoholban tartósított gyógynövények aromájával ismerkedhettek a résztvevők.

A Szaléziánumban különösen aktuális a gyógynövények témaköre, hiszen az épületben kapott helyet a híres halimbai „füves pap”, Szalai Miklós esperes munkásságát bemutató kiállítás. Az 1980-as évekig aktívan működő és gyógynövényeket gyűjtő halimbai plébános országszerte híres lett teakeverékeiről. A kiállításban az általa összeállított teák gyógynövényei kerültek bemutatásra, és a hátsó kertben is az ő receptúráihoz tartozó gyógynövényekből találhatók.

Forrás és fotó: Veszprémi Érsekség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria