Szombaton ismét Nagymarosra várják a fiatalokat

Hazai – 2017. október 3., kedd | 10:40

Október 7-én rendezik meg a nagymarosi ifjúsági találkozót, amelynek programjai ezúttal az imádság köré szövődnek majd. A főelőadást Nagy Bálint, a magyar jezsuita rendtartomány hivatásgondozója tartja. A délutáni szentmisét Varga László kaposvári megyéspüspök mutatja be.

A nagymarosi ifjúsági találkozó a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő, évente kétszer (májusban és októberben) megrendezett országos lelkinapja. „Nagymaros” története több mint négy évtizedre nyúlik vissza, amikor Sillye Jenő és barátai a Dunakanyarban énekes-imádságos összejöveteleket szerveztek, amelyeket később a fiatalokkal foglalkozó papok, köztük Balás Béla – ma nyugalmazott kaposvári megyéspüspök – és Kerényi Lajos pártfogásukba vettek, és segítettek folyamatossá tenni a találkozók megrendezését. Az országos lelkinap sok határon túli fiatalt is vonz, különösen a közeli Felvidékről.

A találkozó programjai ez alkalommal az imádság köré szövődnek majd. A főelőadást Nagy Bálint jezsuita szerzetes, a rend magyar tartományának hivatásgondozója tartja. Meghívólevelében kifejti: az imádság nem magányos gyakorlat, hanem egy olyan belső otthon, amelyben személyes tér nyílik a teremtő Istennel való találkozásra. „Az imádság az egyik legizgalmasabb dolog a világon. Titka és öröme nem kívül keresendő, nem kell távolra elmennünk, hogy tanuljunk róla. Egészen közel van. Csak mernünk kell megállni, hogy észrevegyük” – fogalmaz Nagy Bálint a Nagymarosi levélben.

A találkozón ez alkalommal a megszokottnál több, kisebb létszámú, egyes lelkiségek által koordinált imaműhely várja a résztvevőket 12 és 13 órától. E műhelyek célja az, hogy a fiatalok minél több imamódszert kipróbálhassanak a gyakorlatban is, s így lehetőségük nyíljon arra, hogy megtalálják közös nyelvüket Istennel.

A szentmise főcelebránsa és szónoka Varga László, a Kaposvári Egyházmegye püspöke lesz, a zenei szolgálatot a nagymarosi Laudate Zenekar látja majd el, akik a szentmisét követően közös éneklésre hívják a résztvevőket.

A találkozó programja

9.00 – közös reggeli ima Sillye Jenővel és barátaival (plébániakert)

10.00 – főelőadás – Nagy Bálint jezsuita atya – majd szentségimádás taizéi énekekkel (plébániakert)

12.00 – fakultációk – 1. turnus (különböző helyszíneken)

13.00 – fakultációk – 2. turnus (különböző helyszíneken)

14.00 – ebédszünet, idő a személyes találkozásokra

15.30 – énekpróba a szentmisére

16.00 – szentmise – főcelebráns: Varga László kaposvári megyéspüspök (plébániakert)

18.00 – közös éneklés a nagymarosi Laudate Zenekarral (plébániakert)

Milyen programok várják még a fiatalokat?

Az előadás után különböző fakultációkon, imaműhelyeken vehetnek részt a fiatalok.

• Nagy Bálint atyával a plébániakertben maradva beszélgethetnek és imádkozhatnak tovább a résztvevők. (Egy turnusban, 12 órától.)

• Kerényi Lajos atya továbbra is a megszokott helyszínen, a nagytemplomban vár minden résztvevőt előadásán. (Egy turnusban, 12 órától.)

• A város felett magasodó kálvárián Brückner Ákos Előd, Fejérdy Áron és Somogyi Sándor atyák várják a fiatalokat a kérdezz-felelek fakultáción. (Egy turnusban, 12 órától.)

• Hogyan segít az imádság a döntéshozatalban? Szeretnéd életedet Istennel élni? Mi van akkor, ha Isten olyat kér, amit nem akarok? Nem akarok imádkozni, mert félek attól, hogy az Úr olyat kér, amit nem szeretnék… Ezeket a kérdéseket járja körül az Iránytű Hivatástisztázó Műhely 18 és 35 év közöttieknek meghirdetett programja a Szent Márton Közösségi Házban. (Két turnusban, 12 és 13 órától.)

• Csiszér László zenés dicsőítő imát vezet majd a Művelődési Házban. (Egy turnusban, 12 órától.)

• Mi a testünk szerepe az imádságban? Akadály vagy segítség? Ezek a kérdéseket állnak a domonkos nővérek imaműhelyének középpontjában. A műhelyt az alsó iskolában tartják majd. (Két turnusban, 12 és 13 órától.)

• Egy ősi bencés imamód, a lectio divina kipróbálására nyílik majd lehetőség Szentes Judit szociális testvér imatanító műhelyén az alsó iskolában. (Két turnusban, 12 és 13 órától.)

Egyedül lenni az Egyetlennel… A szemlélődő imádságba vezet be az alsó iskolában tartott imaműhelyében Jeges Mirjam nővér, a Magyarszéki Kármelita Kolostor perjelnője. (Két turnusban, 12 és 13 órától.)

• Mit kezdjünk a kötött imával? Hogyan tudok igazán imádkozni a zsoltárokkal, az Egyház hagyományának imádságaival? Ferences testvérek és nővérek segítenek elmélyülni ezekben a kérdésekben az alsó iskolában tartott műhelyükön – s persze nemcsak elméletben. (Két turnusban, 12 és 13 órától.)

• „Uram, Jézus Krisztus, élő Isten Fia, könyörülj rajtam, bűnösön!” Ezek az egyszerű szavak jelentik a keleti egyház hagyományában a Jézus-ima alapját. Erre, a szüntelen imádságra tanít Kiss Attila görögkatolikus atya imaműhelyében, az alsó iskolában. (Két turnusban, 12 és 13 órától.)

• Az Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat munkatársai szeretettel várják a Szent Márton Közösségi Ház udvarán mindazokat, akik az imádság terében szeretnének beszélgetni, találkozni önmagukkal. (Egy turnusban, 12 órától.)

• Mindazok, akik csendre vágynak, egész délután, a szentmise kezdetéig csendes szentségimádáson vehetnek részt az altemplomban 12 órától.

• A főelőadás végétől a szentmise kezdetéig folyamatosan lesz lehetőség, hogy a résztvevők elvégezzék szentgyónásukat, beszélgessenek a jelen levő papokkal, szerzetesekkel. Minderre a templomkertben nyílik lehetőség 12 órától.

A találkozó helyszínén egész nap ifjúsági szervezeteket, lelkiségi mozgalmakat, programokat bemutató standok várják az érdeklődőket. Jelen lesznek a Jó Pásztor Nővérek, a Mária Rádió, a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület, a szegedi Szent Imre Kollégium, a szegedi Karolina Katolikus Egyetemi Szakkollégium, a szaléziak, a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata, ferences közösségek, a Váci Egyházmegye fiataljai, a Katolikus Ifjúsági Mozgalom.

* * *

A nagymarosi ifjúsági találkozó részeként 1989 óta szervezik meg a Gyerekmaros lelkinapot, amelyen közel nyolcszázan vesznek részt, korosztályok szerint öt altáborban:

kis altábor – óvodások és 1. osztályosok
nagy I. altábor – 2–4. osztályosok
nagy II. altábor – 5–6. osztályosok
„kamaszmaros” – 7–8. osztályosok
„diákmaros” – 9–10. osztályosok

Egy-egy altábor több kiscsoportot foglal magában, amelyekben 10-12 gyerek alkot közösséget egymással és csoportvezetőikkel. A programokkal (kiscsoportos foglalkozás, közös imádság, énekek és sok-sok játék) a szervezők szeretnének hozzásegíteni minden résztvevőt, hogy valóban találkozhasson Jézussal. A lelki épülést az ugyancsak korosztályonként megtartott hittan szolgálja, majd közösen vesznek részt a szentségimádáson és a szentmisén is. A Gyerekmaros helyszíne a Szob irányában 10-15 percnyi gyaloglással elérhető Duna-part.


Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria