Tanévzáró Te Deumot tartottak az Egri Főegyházmegyében

Hazai – 2022. június 8., szerda | 18:05

Tanévzáró ünnepséget tartottak az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő köznevelési intézmények diákjai és pedagógusai számára június 8-án a jászapáti Kisboldogasszony-templomban.

Az ünnepség hálaadó szentmisével kezdődött, melynek főcelebránsa, Ternyák Csaba egri érsek a társadalom, a világ szabályait, előírásait Jézus parancsaival állította párhuzamba. Mint mondta, a mai világban az emberek többsége autonómiára törekszik és nem akar a törvényeknek, előírásoknak megfelelni. Talán még a keresztények is válogatnak Jézus tanításai között, és csak azokat próbálják követni, amelyek számukra szimpatikusak. Rámutatott, hogy az ószövetségi törvény 613 előírást tartalmazott, amelyet a zsidóknak meg kellett tartaniuk, és 365 tilalmat kellett figyelembe kellett venniük életük során. Jézus azért jött, hogy ezeket tökéletesítse.

Sokan a büntetéstől való félelem miatt tartják meg a törvényeket,

Jézus azonban a szeretet evangéliumát akarta elültetni a szívünkben. Azért jött, hogy megszabadítson bennünket külső és belső félelmeinktől.

„Ez az, amire a mai evangélium is felhívja a figyelmünket, hogy szeretetből teljesítsük Krisztus parancsát. Nem félelemből, nem azért, mert az iskola előírja, hogy minden vasárnap szentmisére kell menni, mert a katolikus iskolában ez így illik. Nem azért, mert az egyház öt parancsában benne van, nem a parancs miatt, hanem szeretetből.”

Az idei tanév mottója az volt, hogy „Péter hitével tekintsünk Krisztusra”. Mi Péter hitével akarunk rá tekinteni, és el akarjuk ismerni, hogy ő a mi Urunk és Istenünk – hangsúlyozta az érsek. Ternyák Csaba a jelen levő, az iskolájukban a legjobban teljesítő, legeredményesebb diákokhoz szólt ezután: „...ti törekedtek a jóra, számotokra fontos Jézus Krisztus barátsága is. Tanuljátok meg azt, hogy Péter szemével tekintsetek Jézusra, és hogyha bármi történik is veletek az életben, soha ne feledjétek, hogy ő mindig vár benneteket.

Szelíden arra szólít, ne sántikáljatok kétfelé, térjetek vissza hozzá és szeretetből teljesítsétek minden parancsát”

– zárta szentbeszédét a főpásztor.

A szentmisét követően Köböl Zsolt, az egri Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság (EKIF) osztályvezető-helyettese beszélt a Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulója alkalmából kiírt irodalmi pályázat céljáról. „Gárdonyi megpróbált fölé nőni a népszínművek sekélyes ábrázolásának. Nem derűs, optimista embereket ábrázolt, hanem érző, lélegző, vétkező, szerető embereket. Gárdonyi Géza sajátos »szeretettana« szerint minden szép lehet, ha képesek vagyunk egy percig szeretettel szemlélni.” Ezt a szemléletet próbálták színpadra állítani a főegyházmegye pályázatára jelentkező diákok.

A pályázaton az encsi Szent László Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai érték el az első helyezést. Az ünnepélyes díjkiosztás után a jelenlévők megtekinthették a győztes színdarabot.

Lóczi Tamás EKIF-elnök rövid köszöntőjében egyebek mellett arról beszélt, hogy az Ukrajnában zajló háború a régióban hogyan éreztette hatását. Háláját fejezte ki a katolikus intézmények felajánlásaiért, megmozdulásáért, amellyel segítették a menekült családokat. „Köszönjük azt a munkát, amellyel az iskolák próbálták megoldani a nyelvi nehézségeket, a tanulmányi rendszer eltéréseit, hogy a menekült fiatalok be tudjanak kapcsolódni a kortárs közösségekbe és lelkileg minél kevesebb traumával éljék át ezt az időszakot.”

Az ünnepség végén a főpásztor oklevél- és könyvjutalomban részesítette a tanévben kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákokat.

Forrás: Pap Ildikó/Egri Főegyházmegye

Szöveg: Bérczessy András

Fotó: Lénárt Márton

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria