Töltsük együtt! – Kovács András Péter és a Máltai Szeretetszolgálat podcastsorozata a függőségekről

Hazai – 2023. március 20., hétfő | 15:34

Kovács András Péter humorista, Hoffmann Katalin klinikai szakpszichológus és Deés Enikő dramaturg, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésében március 8-án elindult Töltsd velünk! című podcast, mely a függőségről szól. Kovács András Péter azzal a céllal indította el a műsort, hogy közérthető módon dolgozzák fel ezt a még ma is tabunak számító témát.

A podcast vendégül látja az addiktológiai terület legelismertebb hazai szakembereit, hogy a segítségükkel vegye górcső alá a szer- és viselkedésfüggőségek és a velük rokon viselkedési zavarok széles palettáját a kiváltó okoktól az egyértelmű jeleken át a gyógyulásig, s egyúttal bemutassa az egyén és a környezet megküzdésének módjait, lehetőségeit. Az egyes függőségek mellett kiemelt hangsúlyt kapnak olyan témák, mint a női és fiatalkorú függők, a társfüggők helyzete, a család szerepe és a gyermekek helyzete a függőséggel küzdő családokban.

Az első évad tíz adással érkezik. A podcast epizódjai elérhetőek valamennyi népszerű podcast-szolgáltatónál (Spotify, Apple Pocasts, Google Podcasts), valamint Kovács András Péter YouTube-csatornáján.

A podcasttal kapcsolatos szakmai anyagokat a Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálat honlapja gyűjti egybe.

Kovács András Péter a műsor kapcsán így fogalmazott: „Örülök, hogy egy mindenki számára így vagy úgy ismert, ám megfoghatatlan jelenség végre megragadhatóvá és megérthetővé válik, és hiszek benne, hogy a podcast segíthet a függőknek rálépni a gyógyulás útjára, a hozzátartozóknak a probléma felismerésében és megértésében, a hazai lakosságnak pedig abban, hogy megszabaduljon a függőséget kísérő tabuktól és stigmáktól.”

Az állandó beszélgetőpartnerek:

Hoffmann Kata krízisintervenciós tanácsadó szakpszichológus, felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, színházterapeuta, képzésben lévő családterapeuta. Több mint húsz éve dolgozik az addiktológia területén, a szenvedélybeteg-ellátás szinte minden szintjén. A Máltai Szeretetszolgálat gondozásában megjelent Láthatatlan árvák című könyv ötletgazdája és egyik szerzője. A kötet alkotói fontosnak tartják megosztani és láthatóvá tenni a szenvedélybeteg családban nevelkedő „elfeledett gyermekek” érzéseit, tapasztalatait, nehézségeit. 

Deés Enikő dramaturg, színpadi szerző. Számos rendező állandó dramaturgjaként dolgozik vidéken, Budapesten és Berlinben. 2020-ban színpadi szerzőként is bemutatkozott Anyakovász című kétszereplős drámájával. Darabjaiban a diszfunkcionális családok dinamikáját, a háttérben feszülő titkokat dolgozza fel.

Kovács András Péter humorista, a Dumaszínház fellépője. Humorát, érzékenységét és kitartását otthonról hozza, ahol az alkoholbetegséggel érintett családokban felnövő gyerekek minden tankönyvi erényét és sebét beszerezte. Hisz abban, hogy a téma felkarolásával és kommunikációjával másoknak is segíthet a függőség megértésében és legyőzésében.

A Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálata két évtizede foglalkozik szenvedélybeteg emberekkel és hozzátartozóikkal. 2014-ben elindult a szenvedélybeteg családban felnövő gyerekeket támogató programja, mely később az Apa, anya, pia címet kapta, az azonos című könyv nyomán. Magyarországon ma legkevesebb 400 ezer gyermek él olyan családban, ahol egyik vagy mindkét szülő szenvedélybetegségben szenved. Mivel a gyerekek nem beszélnek a családjukban jelenlévő problémáról, inkább rejtőzködnek, a szakirodalom elfeledett gyermekeknek nevezi őket. A Máltai Szeretetszolgálat minden évben megrendezi az Elfeledett Gyermekekért konferenciát azzal a céllal, hogy a sajtó és a segítő szakma figyelmét ráirányítsa a szenvedélybeteg szülők gyermekeire. A témában megjelenő máltai kiadványok megtalálhatók a www.kimondhato.hu oldalon. A Fogadó Pszichoszociális Szolgálat szakemberei szakmai hátteret nyújtanak a Töltsük együtt! podcast beszélgetéseihez.

Az első évad vendégei:

Petke Zsolt – a függőségekről általában
Nagy Zsolt – alkohol-függőség
Szemelyácz János – kábítószer-függőség
Thury Ferenc – étkezési zavar
Kapitány-Fövény Máté – szex- és pornófüggőség
Demetrovics Zsolt – szerencsejáték-függőség
Kun Bernadette – munkafüggőség
Szabó Attila – fitness-függőség
Komáromi Éva – társfüggők

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat; Pexels.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria