Ünnepségsorozat Szent Kinga születésének 800. és Szent Hedvig születésének 650. évfordulóján

Hazai – 2024. március 14., csütörtök | 19:30

Idén ünnepeljük Szent Kinga születésének 800., valamint Szent Hedvig születésének 650. évfordulóját. A kettős évforduló alkalmából magyar, lengyel, litván és szlovák szervezetek működnek és dolgoznak együtt a két szent március 21–22-én Budapesten történő méltó megünneplésén. A budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia sajtóközleményét tesszük közzé.

Az események fő helyszíne a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom lesz. Az ünnep fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás.

Március 21–22-én Budapestre invitálunk olyan neves külföldi egyházi személyiségeket, akik valamilyen módon kapcsolódnak ehhez a két fontos magyar származású szenthez. Vendégünk lesz Marek Jedraszewski krakkói érsek; Artur Wazny tarnówi segédpüspök; Paweł Baran, a krakkói Wawel-plébánia plébánosa Lengyelországból; Frantisek Trstensky szepességi püspök Szlovákiából és Kestutis Smilgevicius, a Litván Püspöki Konferencia főtitkára Litvániából.

Az ünnepségsorozat kiemelt eseményeire március 22-én, pénteken kerül sor. 15 órakor ünnepi ülés lesz a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dísztermében, ahol a meghívott egyházi főméltóságok Szent Kinga és Szent Hedvig jelentőségét fogják méltatni a lengyel, litván, szlovák és magyar történelemben. Majd közös ünnepi nyilatkozatot fogadnak el, és írnak alá olasz nyelven, valamint a nemzeteik nyelvén. A nyilatkozatban megfogalmazzák, hogy Szent Kinga és Szent Hedvig életútját felidézve ismét tudatosítják, hogy jövőnk forrása csakis az itt élő emberek és nemzetek egymás iránti keresztény szeretete és szolidaritása lehet.

17 órakor Esztergomból hajóval érkezik a budapesti Vigadó térre Szent Kinga csontereklyéje. A hajón száz fő zarándok fog együtt utazni az ereklyével. Az utazás közben a zarándokok egy lengyel történész előadását hallgatják meg Szent Kinga életéről, valamint papi vezetéssel imádkoznak Szent Kinga közbenjárásáért.

A hajós zarándoklaton a részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztrációs felület megtalálható a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom honlapján, valamint Facebook-felületén.

A Budapestre hajóval érkező Szent Kinga-ereklyét a hívek körmenettel viszik majd a Vigadó térről a Március 15. téren álló ősi pesti templomhoz, a pesti korzón keresztül. A krakkói Wawel plébánosa felajánlotta a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia plébánosa számára, hogy Szent Hedvig-csontereklyét adományoz a templomnak. Ezzel az ereklyével a kezében fogja Paweł Baran és Osztie Zoltán plébános a templom főkapujában várni 17.30 órakor a hajóról érkező Szent Kinga-ereklyét, hogy a két magyar szent ereklyetartóját közösen helyezzék fel a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom oltárára az ünnep időtartamára.

18 órakor ünnepi szentmise kezdődik Erdő Péter bíboros főcelebrálásával. A szentmisét követően kihirdetésre kerül az egyházi méltóságok által közösen megfogalmazott nyilatkozat is.

Körülbelül 19.30 órakor a templom melletti Rózsakertben koszorúzási ünnepség kezdődik Szent Kinga és Szent Hedvig szobránál.

Forrás: Budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia

Fotó: Budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria