Varga László püspök volt a kaposvári esélyteremtési konferencia meghívott előadója

Hazai – 2022. december 6., kedd | 9:00

December 1-jén a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán rendezték meg a Somogy Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház civil szervezet esélyteremtési konferenciáját, melyen Varga László kaposvári megyéspüspök tartott előadást.

Gombos Péter, a MATE Kaposvári Campusának főigazgató-helyettese; Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, majd Bogdán Imre, a Napkerék Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

Lehet-e jónak lenni egy rossz világban? – tette fel a kérdést előadásában Varga László kaposvári megyéspüspök. – Igen. Sőt, csak jónak lenni szabad.

Adjunk esélyt az irgalomnak, mely olyan, mint az anyaméh, ami körbeveszi, védi és táplálja a magzatot. Mivel a Szentírás tanítása szerint Isten maga az irgalom, ezért hisszük, hogy az irgalom így van jelen nemcsak az édesanyák méhében, hanem az egész világban.

Van esély az irgalomra, s adjunk is esélyt az irgalomnak. Ha abból indulunk ki, hogy

kivétel nélkül mindenki Isten gyermeke és képmása, akkor az azt jelenti, hogy valamennyien az irgalom gyermekei vagyunk, s valamennyien esélyesek vagyunk az irgalomra.

Sokat foglalkoztam sérültekkel, illetve sokszor találkoztam értelmi fogyatékosakkal, peremre jutottakkal, szenvedőkkel. Az elmúlt negyven év alatt, mióta pap vagyok, nem találkoztam olyan emberrel, akinek a szívében ne lett volna jelen a szeretet – mondta a főpásztor. – Hiszem, hogy minden ember ugyanannak az Istennek a gyermeke, képmása, s ugyanannak az Istennek a Lelke, az irgalom Lelke lakik benne. A magzat, ha megfelelő védelmet, táplálékot és támogatást kap, akkor magától kibontakoztatja az életét; az édesanya csak teret ad neki, hordozza. Így történik a szeretettel és az irgalommal is: ha tápláljuk és védjük, akkor elkezd bontakozni. Azonban ha rombolom a szeretetet és irgalmat, akkor visszafejlődik. A dolgunk az, hogy ezt az irgalmat és szeretetet növeljük – hangsúlyozta Varga László.

A megyéspüspök előadását követően Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere a város felzárkóztatás terén elért eredményeiről beszélt.

A rendezvényen átadták a Somogy Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház díját. A civil szervezet elismerését idén Szabó Gyuláné, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház nyugalmazott stratégiai igazgatója vehette át, aki hosszú időn át végzett áldozatos munkájával segítette a romák egészségügyi felvilágosítását.

A konferencián közreműködtek a kaposvári Hangya Tanoda tanulói.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria