„Az emberség nem általánosít és nem válogat” – Caritas-munkatársak a csíksomlyói romák helyzetéről

Nézőpont – 2021. január 16., szombat | 14:03

A Gyulafehérvári Caritas programjaiban hátrányos helyzetű fiatalokkal, mélyszegénységben élő családokkal dolgozó, segítő szakmájú munkatársak a csíksomlyói tragédia hallatán az Erőss Zsolt Arénába igyekeztek már a tűzeset másod-, illetve harmadnapján. Többségük rendszeres kapcsolatban van roma közösségekkel, így javaslataik segíthetnek, hogy jobban értsük a bajban lévők reakcióit.

Benkő Zsuzsanna szociálpedagógus, a csejdi délutáni foglalkoztató munkatársa, facilitátor – aki napi kapcsolatban van a roma közösséggel – úgy gondolja: a magyar közösség tisztességgel segítette a bajban lévőket; sokan voltak, akik nem a megvetést, ítélkezést választották, hanem az általánosításból az egyedi értékek felé irányították figyelmüket. „Ott volt a somlyóiak között egy lány, tizenhárom éves. Őt az édesanyja egyévesen beadta árvaházba, a nagymamája kétévesen utána ment, kivette. Iskolába jár, cukrász szeretne lenni. Ez elismerést érdemel.”

Györfi Kinga a Caritas őrkői tevékenységét segíti szociálpedagógusként. Csíkszeredában a kamaszokkal igyekezett több időt tölteni. Beszámolója szerint: „Visszamentek páran a Somlyó utcába, és jöttek, telefonjukon mutatták a megégett állatokat. Láttam síró suhancokat. Láttam az édesanyát, aki éppen fürdette gyermekét, amikor menekülni kellett. Egy pokrócba csavarta gyermekét. Ez a kettő maradt meg neki.”

Tilinger Mónika a marosszentgyörgyi roma programban pszichológusként dolgozik. Szombaton a helyszínre érve tapasztalta, hogy profi csapat hangolja össze a munkát; látszott, hogy már folyamatban van a lelkitámasz nyújtása is. „Ha megértenénk, hány pofont kaptak az életben ezek az emberek, ha átéreznénk ezt a jelenlegi, teljes kiszolgáltatottságukat, félretennénk az előítéleteinket, és értékelnénk, segítenénk, hogy gyarapodjon a belső erő, amely segít kitörni az örökölt sorsból, esélyt ad egy jobb életre.”

Györgyicze Katalin Csíkszeredában, a fogyatékkal élő fiatalok foglalkoztatójában dolgozik szociális munkásként. Azt látja nagy pozitívumnak, hogy a tűzkárosultak számára nemcsak a meleg étel és a lakhatás biztosított, hanem van, aki szóba álljon velük, segítse a veszteség, a gyász feldolgozását. „Sokan gondolják úgy, hogy nem kell segíteni, mert ők romák. Én azt mondom, az emberség nem általánosít és nem válogat a nemzetek között. Itt bajba jutottak vannak. Most van alkalom, hogy megmutassuk, elsősorban egymásnak, hogy mi milyen emberek vagyunk.”

Dósa Hanna pszichológusként a csejdi közösséget ismerve mondta el: Csíkszeredában is azt tapasztalta, hogy a romák nagyon összetartó közösség, s bár a kívülállónak úgy tűnhet, hogy nincsenek törvényeik, őket a rokoni szálak tartják meg. „Kérdeztem egy asszonytól, ő kihez tartozik, és a teremben lévők felét mutatta mint rokonait” – mondta a pszichológus, rávilágítva, ottjártakor nyugalom volt a közösségben, a hála volt az uralkodó érzés, hogy segítettek rajtuk. Félő viszont, hogy ahogy telnek a napok, ez változik, és a segítőkre nagy feladat hárul: fel kell készíteni az embereket a jövőre, csak így kerülhető el a káosz. „Arról kell tájékoztatni őket, hogy a régi életekbe nem mehetnek vissza, ez nem lehet tabu, és meg kell nyugtatni őket: bár az életük nem lesz olyan, mint eddig, de nem hagyják magukra őket, nem lesznek útonállók.”

Szöveg: Balázs Katalin/Caritas-ab.ro; Romkat.ro

Fotó: Caritas-ab.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria