„Az isteni dráma részesei lehettünk” – Élő passió Veszprémben

Hazai – 2023. április 4., kedd | 14:46

A veszprémi érsekség hagyományteremtő szándékkal élő passiót szervezett április 2-án, virágvasárnap. Veszprém szívében, a Margit-romoktól a Benedek-hegyig közel száz önkéntes szereplő részvételével megjelenő misztériumjátékra több mint ezer ember érkezett, hogy személyesen csatlakozhasson a szenvedéstörténet jeleneteihez. Az esemény Udvardy György érsek rövid beszédével zárult.

A veszprémi érsek a következő szavakkal fordult a résztvevőkhöz:

„Hálát adunk azért, hogy az Egyház gyermekeiként az Egyház a maga liturgiájában és mindennapi életében összehív bennünket, hogy ünnepeljük a nagy titkot, Jézus Krisztus halálát és föltámadását.

S ahogyan hallottuk a befejező mondatokat: »Menjetek, tanítsátok, kereszteljétek meg őket, és én veletek vagyok mindennap a világ végezetéig.« Ezért vagyunk itt.

Hálásak vagyunk, hogy ilyen sokan el tudtunk jönni, és imádságos, néma légkörben tudtuk követni mindazt, ami az életünknek a drámája. Most az isteni drámának lehettünk részesei azon a módon, ahogyan az Egyház hagyományában ez a misztérium megjelenik. Mindannyian valamilyen szereplőivé váltunk az imént látott eseménynek, és most megszólít bennünket, hogy gyógyuljunk, hogy erősödjünk, hogy nagyobb szeretetre ébredjünk. Adja Isten, hogy ehhez legyen bátorságunk!

Most visszatérünk otthonainkba. A hegyről le kell menni, hiszen a színeváltozás hegye és a Golgota hegye valamilyen szempontból ugyanaz.

Induljunk haza méltósággal, hordozzuk szívünkben az átélt isteni élményt és annak erejét mindennapjainkban. Kívánok áldott szent nagyhetet és hogy örömteli módon tudjunk majd találkozni a feltámadás ünneplésében, és a feltámadás erejében tudjuk élni majd mindennapjainkat. Isten áldjon mindenkit! Dicsértessék a Jézus Krisztus!”

Az érsek teljes beszéde IDE kattintva olvasható.

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Kovács Bertalan

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria