„Azért vagyunk itt, hogy erősödjünk hagyományaink megismerésében” – Búcsút ünnepeltek Csatkán

Hazai – 2021. szeptember 22., szerda | 18:25

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus miatt Csatkán is egy héttel később, szeptember 19-én tartották meg a hagyományos Kisboldogasszony-napi búcsút. Az ünnepi szentmisét Udvardy György érsek mutatta be Holubák Attila plébános koncelebrálásával, aki a szentmise elején köszöntötte a résztvevőket, a közjogi méltóságokat és a zarándokokat.

Az érsek köszöntőjében kifejezte kívánságát, hogy a teljes megújulás előtt álló kegyhely legyen az idezarándokló testvérek számára a megújulás helye. Mindenki számára: roma testvérek, helybéliek, környékbeliek számára, s a főegyházmegye számára is legyen a kegyhely megerősítő pont, ahová jó megérkezni, ahol jó erőt meríteni, s ahonnan jó visszamenni otthonainkba.

Udvardy György érsek homíliájában kiemelte: fontos, hogy megismerjük és belülről magunkévá akarjuk tenni hagyományaink értékeit. Ebben Egyházunk tanítása óriási segítséget jelent, ahogyan Mária személye is. Hiszen

úgy tekintünk rá, mint a hit, a remény, a jövő asszonyára, mint az irgalmas anyára. S úgy tekintünk rá, mint az eucharisztikus asszonyra.

Mennyi mindent tanulhatunk tőle. Jöjjünk bátran! Kérjük az ő segítségét, támogatását.

Az érsek hozzátette: Miután újból és újból megismertük hitünk tanítását, megismerjük, hogy hitünkhöz bizonyos szabályok, törvények tartoznak, amelyek segítenek bennünket szeretni az Istent, szeretni embertársainkat, szeretni kultúránkat, építeni, erősíteni mindazt, akik vagyunk. Jézus azt mondja: „Hogyha szerettek engem, megtartjátok parancsaimat. Az én parancsaim nem nehezek.” Ezért vagyunk most mi is itt együtt: szeretnénk Jézus parancsait egyre jobban megismerni, s fölszítani magunkban a szándékot, hogy azokat megtartsuk – mondta a főpásztor.

Udvardy György felhívta a figyelmet arra, hogy mindazt, amit értéknek tartunk, ami Jézus parancsainak megtartásában segít, azt a mindennapi életünkben életté kell váltani. A szokásainkban, hagyományainkban, a vágyainkban, a cselekedeteinkben.

Ha nem tudatosan és szándékosan akarunk krisztusi módon élni, akkor a világ fog nevelni bennünket.

A kérdés az, hogy mit akarunk beengedni az életünkbe?

Korábban szüleinktől, nagyszüleinktől a hagyományt automatikusan megismertük. Szokásunkká, tulajdonunkká lett. Látjuk, hogy ez napjainkban nincs így; sem a cigány, sem a magyar családokban, sem más helyen Európában. Tudatosan, szándékosan kell a hagyományainkat, azoknak éltető elemeit megfogalmazni, s átadni gyermekeink számára. A főpásztor kihangsúlyozta,

azért vagyunk itt, hogy erősödjünk hagyományaink megismerésében és új elhatározásokat tegyünk. Hogy megszabaduljunk bűneink terhétől, és szabad döntéseket tudjunk hozni.

Nemcsak egyéni életünkről, hanem a közösségeink életéről is, legfőképpen gyermekeink életéről.

Adja Isten, hogy befogadjuk Jézus tanítását. Adja Isten, hogy legyen bátorságunk kérni Máriának hathatós közbenjárását, s legyen bátorságunk változtatni az életünkön, hogyha ez szükséges – zárta beszédét a veszprémi érsek.

A szentmise után ünnepélyes körmenetben visszahelyezték a kegyhelyen őrzött úgynevezett cigány áldott keresztet, amely az elmúlt hónapokban körbejárt Magyarország cigányok lakta településein. A keresztet már négy alkalommal áldotta meg a Szentatya, így különösen nagy tiszteletnek örvend a cigány közösség körében.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria