„A Biblia világa” címmel tart szakkollégiumi kurzust Székely János a Savaria Egyetemi Központban

Hazai – 2018. február 26., hétfő | 16:45

Székely János megyéspüspök tartja a tavaszi félévben a II. János Pál Katolikus Szakkollégium egyik kurzusát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központban, Szombathelyen, „A Biblia világa” címmel.

A kurzust szabadon választható tantárgycsoportban kínálja a szakkollégium azon diákoknak, akik nappali képzésre járnak az egyetemi központban. A szakkollégiumi kurzusok célja, hogy a különböző szakokon tanulmányokat folytató szakkollégisták közös gondolkodási alappal rendelkezzek, amely megalapozza keresztény értékrendjüket, és felkészíti őket a közéletre, illetve segíti őket, hogy jobban kommunikáljanak egymással és másokkal. A szakkollégiumi kurzusok meghirdetésekor is arra törekszik az intézmény, hogy interdiszciplináris témákat mutassanak be, mivel a szakkollégisták különböző szakokon folytatnak tanulmányokat.

Székely János püspök azt a célt fogalmazta meg, hogy a hallgatók nyerjenek betekintést a biblikus tudomány alapfogalmaiba, néhány szövegrész közös elemzése pedig segítse őket a Biblia korszerű értelmezésében.

A bibliatudomány érintkezik a történelem- és az irodalomtudománnyal, valamint a teológiával. A szövegek hermeneutikai megközelítése nem zárja ki a bibliai szövegek irodalmi alkotásokként való leírását, illetve azok szubjektív értékelését. A bibliai szöveget azonban végső soron Isten szavának, ugyanakkor egy (sőt több) hívő közösség tanúságtételének látjuk, amely az ember és az egész valóság újraértékelésére hív.

A szemeszter február 15-én indult. Az első előadásokon a szakkollégisták bevezetést kaptak a Biblia világába; többek között azt a kérdést vizsgálták, mit jelent a Biblia. „Egyetlen könyv sincs, melynek ilyen hatása lenne a világban. Egész életünket, egész jelenünket áthatja” – mondta az előadó.

Székely János püspök Mócsy Imre jezsuitát idézte annak kapcsán, hogyan értsük helyesen a Bibliát. Mócsy Imre szerint ehhez három dolog szükséges: jó kapcsolatban kell lenni a Szentlélekkel, aki sugalmazta; jó kapcsolatban lenni az emberi szerzőkkel, akik leírták; jó kapcsolatban lenni az Egyházzal, amelynek a körében megszületett, amely megőrizte, amely a kezünkbe adja. Ezeknek a kapcsolatoknak az ápolására, fenntartására hívta a hallgatókat Székely János.

Szöveg: Pesti Arnold/Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria