„Brenneresek a Brenner-villáért” – Diákok pályázata a vértanú szülőházának megmentéséért

Hazai – 2018. június 5., kedd | 10:38

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár előadótermében május 31-én mutatta be a „Brenneresek a Brenner-villáért” című pályázati anyagot a szombathelyi Brenner János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium három gimnazista diákja.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Gaspari Balázs, Melega Miklós és Vámosi Áron ismertette a különleges pályázatot, mellyel iskolájuk névadójának szülőháza, a romos állapotban lévő Brenner-villa felújításának szükségességére szeretnék felhívni a figyelmet.

Előadásukban bemutatták az épület történetét, majd levetítették dokumentumfilmjüket, amelyben megszólaltatták többek között a család Berlinben élő leszármazottját, Brenner János urbanistát, aki rokona, Brenner János vértanú pap boldoggá avatására érkezett Szombathelyre.

Brenner József atya a filmben felelevenítette, hogy testvére, az 1957-ben mártírhalált halt János is ebben a villában született. Torjay Valter művészettörténeti szempontból értékelte az épületet és egykori enteriőrjét. Molnár László a Radius Hungaricus Rt. által végrehajtott 1989. évi felújításra és a későbbi, kaszinóvá alakítás utáni időszak eseményeire emlékezett vissza.

A filmvetítést követően a villa megmentésével, hasznosításával kapcsolatos terveket, javaslatokat is megfogalmaztak a diákok. Azt szeretnék, ha az épület állaga nem romlana tovább, ezért érdemes lenne a csapadék elől ponyvával befedni az épületet. Másik céljuk, hogy a villán – a helyreállítás után – helyezzenek el egy emléktáblát.

A bemutató alkalmából a diákok korlátozott példányszámú, egyedi bélyeget jelentettek meg a villáról, amelyet a hallgatóság között ajándékként szétosztottak.

Az előadás végén minden jelenlevőt meghívtak a diákok egy közösségi akcióra: június 1-jén a Brenner-villa körül élőláncot alkotva hívták fel a város polgárainak figyelmét az épületre.

A szakadó eső ellenére közel félszáz érdeklődő – a gyerekektől a nyugdíjasokig – gyűlt össze a villánál. A ház sorsáért aggódók megvitatták, mit lehetne tenni az épület megmentéséért, majd élőláncot alkotva felsorakoztak a villa körül. A tető nélkül maradt, az időjárás viszontagságainak kitett épület sorsában ténylegesen osztoztak a jelenlevők; szolidaritásuk jeleként többségük félredobta az esernyőjét a rögtönzött jelmondat: „Együtt ázunk a Brenner-villával” jegyében.

A diákok az eredetileg országos felhívásra készült pályázatukat – egy időközben megjelent európai uniós kiírás nyomán – angol nyelven, nemzetközi mezőnyben is szeretnék megmérettetni.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Unger Tamás; Vas Népe; Melegáné S. Tímea

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria