„Dicsőség neki mindörökké!” – 70. születésnapján szentmisében adott hálát Ternyák Csaba egri érsek

Hazai – 2023. december 5., kedd | 9:58

Hálaadó szentmisét mutatott be Ternyák Csaba egri érsek 70. születésnapján az egri bazilikában, december 4-én. Az eseményen jelen volt Michael W. Banach érsek, apostoli nuncius, Erdő Péter bíboros, prímás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, Német László belgrádi érsek. Érsekükkel koncelebráltak a főegyházmegye papságának képviselői is.

Ternyák Csabával ünnepelt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Lázár János építési és közlekedési miniszter, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint a közéleti és társadalmi élet további számos prominens tagja.

A szentmise kezdetén fiatalok verssel és virággal köszöntötték a főpásztort, majd  Michael W. Banach érsek, apostoli nuncius mondott köszöntőt, tolmácsolva Ferenc pápa jókívánságait, aki lelki és atyai közelségéről, imádságáról biztosította az ünnepeltet.

A nuncius köszöntötte Ternyák Csaba egri érsek édesanyját is, aki a Szent István Rádió és Televízió közvetítésén keresztül követte a szentmisét.

Michael Wallace Banach úgy fogalmazott, a felújított palota és az épületek kapcsolatot jelentenek a hívekkel, mert az evangelizáció szolgálatában állnak a kultúra szimbólumaiként, a Szent Mihály, Szent János és a Boldogságos Szűzanya tiszteletére szentelt székesegyházzal együtt. A 70-es szám szimbolikájáról szólva a nuncius azt mondta, a bölcsesség és a teljesség jelentését hordozza.

Pajtókné Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények képviseletében köszöntötte a főpásztort, méltatva munkásságát, és a Nagy elődök nyomában címmel kiadott kötetet adta át az ünnepeltnek, melyben 47 szerző 32 tudományos igényű írással köszönti az egyetem nagykancellárját, Ternyák Csaba érseket.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a főpásztor pályáját, személyiségét jellemezve azt mondta: „nagyon magyar és nagyon római”, hiszen a magyar egyházban megjelenítette a világegyházat és a világegyházban a magyar egyházat. A politikus felidézte a ’90-es évek elejének időszakát, amikor az Egyház szabadságát jelentő alapok lerakása volt a feladat, melyben meghatározó szerepet játszott Ternyák Csaba, s ennek köszönhetően az Egyház társadalmi szolgálata is kellő hangsúlyt kaphatott.

Az egyházi iskolák visszaadásának ügye jelentős ellenállást váltott ki, az ingatlanrendezés és a finanszírozás kérdéseiben különösen is, de mára a katolikus egyházi oktatási és szociális intézmények komoly szerepet játszanak ezen a területen. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem tanárképzésben vállalt munkájára is nagy szükség van – tette hozzá. Semjén Zsolt felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőlevelét, melyben a kormányfő jókívánságait fejezte ki az ünnepeltnek.

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke kiemelte, a püspöki kar tagjait a szolgálat gyűjtötte egybe, s így végzik feladatukat. Felidézte: Szent II. János Pál pápa több mint 30 esztendeje maga mellé hívta Ternyák Csabát, hogy a földi egyház vezetésében részt vállaljon, akinek püspöki jelmondata – „Ipsi gloria in saecula!”, azaz „Dicsőség neki mindörökké!” – pontosan utal küldetésére.

Ternyák Csaba egri érsek a hit ajándékáért, a papi hivatásért érzett hálájáról szólva köszönte meg a megszólalók szavait, megemlítve testvérhúga társaságában lévő édesanyját, akik a Szent István Rádió és Televízió közvetítésén keresztül voltak részesei az ünnepségnek.  Mint mondta, köszönettel tartozik a jelenlévőknek is, s mindazoknak, akik a mennyei örök hazában vannak.

Az ünnep visszatekintés, de egyúttal előre is mutat, s számunkra biztosat jelent, mert Krisztus a jövőnk

– fogalmazott.

A hálaadó szentmise szónoka Ficzek László általános helynök volt, aki bemutatta az ünnepelt pályájának állomásait, melynek meghatározó eseménye volt, hogy XVI. Benedek pápa kinevezte 2007-ben egri érsekké Ternyák Csabát, az Egri Főegyházmegye 81. főpásztorát, aki Pyrker János László után a második olyan érsek, aki római kuriális szolgálat után érkezett Egerbe.

A helynök felidézte, amikor a főpásztor 2011-ben megfogalmazta, milyen fontos lenne, hogy a főegyházmegyében minél több fiatal járhasson katolikus iskolába anélkül, hogy ezt földrajzi akadályok nehezítenék. Ma pedig már 58 katolikus közoktatási intézmény működik az Egri Főegyházmegye fenntartásában több mint 100 feladatellátási helyen, s ehhez tartozik az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem is.

A szentmise után az ünnepség a Pátriárka étteremben folytatódott, amely a palotaegyüttessel együtt újult meg. Ficzek László általános helynök, az Érseki Vagyonkezelő Központ igazgatója a fejlesztések sorát is bemutatva elmondta: 2016-ban adták át az Egri Érseki Palota Látogatóközpontot, s ennek az évnek a végén további támogatások érkeztek a kormánytól, amelyek lehetővé teszik a beruházások folytatását.

Ternyák Csaba egri érsek ezt követően megáldotta az épületegyüttest. Bejelentette azt is, hogy elkészült az Egri Főegyházmegye új sematizmusa, amely valamennyi fontos adatot tartalmaz az Egri Főegyházmegyéről.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek méltatta Ternyák Csaba ’90-es évek elején végzett tevékenységét, melynek meghatározó szerepe volt abban, hogy a püspöki konferencia titkárságának szerepe erősödjön, s a Szentszékkel való kapcsolat megszilárduljon.

Az ünnepség szeretetvendégséggel zárult.

A teljes fotógaléria IDE kattintva érhető el.

Az ünnepi szertartást a Szent István Televízió egyenes adásban közvetítette, a mise az alábbi videóra kattintva visszanézhető.

 

Forrás: Egri Főegyházmegye/Bérczessy András

Fotó: Balogh Ferenc

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria