„Egész Bánát plébánosa” kívánt lenni – Szentmise Jung Tamás püspök emlékére Nagybecskereken

Külhoni – 2021. november 28., vasárnap | 17:39

Jung Tamás püspök bánáti apostoli kormányzóvá történő kinevezésének közelgő 50. évfordulója alkalmából november 20-án ünnepi szentmisét mutatott be a nagybecskereki székesegyházban Paul Richard Gallagher érsek, a Szentszéki Államtitkárság államközi kapcsolatokért felelős titkára a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia tagjaival.

Koncelebráltak a házigazda, Német László SVD nagybecskereki püspök, a konferencia elnöke; Stanislav Hočevar belgrádi érsek metropolita; Djura Džudžar görögkatolikus püspök; Đuro Gašparović szerémségi püspök; Slavko Večerin szabadkai püspök; a belgrádi apostoli nunciatúra munkatársai, a Nagybecskereki Egyházmegye és a szomszédos egyházmegyék lelkipásztorai.

A szentmisén jelen volt Fabijan Svalina, akit november 21-én, Krisztus Király vasárnapján szenteltek püspökké a szávaszentdemeteri Szent Dömötör-székesegyházban.

Paul Richard Gallagher érsek homíliáját Gyuris László, a Nagybecskereki Egyházmegye általános helynöke tolmácsolta magyar nyelven.

A szentmise szónoka a jelenlévőket arra kérte, hogy a napi olvasmányok fényében értékeljék a helyi Egyház történetét. „Egy üzenetet és benne három aspektust fedezhetünk fel Isten igéjében: a nagy bánat és a szomorúság azok életében, akik nem bíznak Istenben; a feltámadás mint a keresztény élet lényege és dinamizmusa; a hálaadás mint a testvériesség és közösség alapja” – hangsúlyozta homíliájában a Szentszéki Államtitkárság államközi kapcsolatokért felelős titkára.

Paul Richard Gallagher érsek szentbeszéde végén Boldogasszony Anyánk közbenjárását kérte: „Ma, amikor megemlékezünk ötven év történéseiről, a rengeteg munkáról, lemondásról annak érdekében, hogy egy keresztény közösséget építsünk,

adja meg az ő közbenjárását, hogy minél több életszentséggel és ájtatossággal teleírt lapot hagyjunk magunk után.

Gazdagítsák ezek a teleírt lapok a már meglévő emlékeit a helyi Egyháznak itt, Nagybecskereken. Biztos, hogy szenvedésben, kihívásban, nehézségekben nem lesz hiány. De annál nagyobb a reménye annak, hogy lehet hirdetni Isten szeretetét és nagyságát ebben a világban is. A feltámadt Mester Lelke árasszon el benneteket jelenlétével, hogy a remény még erősebbé váljon, hogy megújítsátok a missziós munkátokat, hogy elvigyétek az evangéliumot az élet minden zugába.”

Kollégiumi növendékek és a nagybecskereki hívek mellett a székelykevei zarándokok is részesei lehettek a megemlékezésnek.

*

Jung Tamás Székelykeve szülötte. Születésének centenáriumát egész napos programmal ünnepelték 2011. december 10-én szülőfalujában és a püspöki székhelyen. Székelykevén püspöki szentmisét tartottak, majd leleplezték és megáldották a boldog emlékű főpásztor emléktábláját a templom szentélyében. A település akkori lelkipásztora, Csipak Csaba plébániai kormányzó munkatársaival emlékszobát rendezett be erre az alkalomra a plébánián Jung püspök személyes tárgyaiból és családi fotóiból. Nagybecskereken a katolikus temetőben, majd a püspökség nagytermében megemlékezéssel folytatták, s ünnepi szentmisével zárták a programot.

Jung Tamás emberarcú lelkipásztorként él Bánát hívő népe emlékében, aki

mindig lehajolt a gyermekekhez, betegekhez és rászorulókhoz, hiszen kinevezését követően „egész Bánát plébánosa” kívánt lenni.

Szöveg: Kovács Szöszill

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria