„A háború gyümölcse” – Ferenc pápa megrendítő ajándéka

Ferenc pápa – 2019. november 24., vasárnap | 17:41

November 24-én délelőtt Ferenc pápa felkereste a nagaszaki atomtámadás emlékparkját, hogy lerója kegyeletét az áldozatok előtt. Az emlékhelyen a zuhogó eső ellenére több ezer ember várta, ahol a Szentatya kérésére a helyszínen elhelyezték azt a képet, melyet korábban a szívébe zárt és bejárta a világsajtót.

Az emlékparkban az esőnek is ellenálló kép hátulján a pápa aláírása volt olvasható: Franciscus, és egy rövid magyarázat: „A kisfiú szomorúságát csak a véresre harapott, összezárt ajka mutatja” .

A felvétel Nagaszakiban készült a bombatámadás után, egy kisfiút ábrázol, amint a hátán cipeli halott kistestvérét. A Szentatya 2018. január 15-én dél-amerikai apostoli útjára indulva, a Chile felé tartó repülőgépen ezt a fényképet ajándékozta a sajtó munkatársainak.

2018. január 15-én reggel 8.55-kor szállt fel Ferenc pápa gépe, amely Chilébe vitte az egyházfőt. A repülőgépen vele utazó újságírók kérdései közül az egyik arra vonatkozott, mekkora veszélynek látja a nukleáris háború lehetőségét. „Félek tőle. Elértük a határt, elég egy rossz mozdulat” – válaszolta, és hangsúlyozta, hogy teljes leszerelésre van szükség.

A Szentatya egy fényképet ajándékozott a sajtó képviselőinek, amelyet 1945-ben készített Joseph Roger O’Donnell amerikai fotográfus, miután az Egyesült Államok ledobta az atombombát Nagaszakira. „A háború gyümölcse” – ezt íratta rá.

Korábban elmondta, hogy a fényképet véletlenül találta, és nagyon megrendítette, úgy érezte, minden szónál többet mond a háború szörnyűségéről.

Egy kisfiú a hátán viszi halott öccsét, a nagaszaki krematórium előtt várakozik, hogy átadja a holttestet.

A fotót Ferenc pápa 2017. december végén, a béke világnapja előtt kezdte el osztogatni, akkor a következő kísérőszöveg állt rajta: „A tömegpusztító fegyverekből, különösen az atomfegyverekből nem fakad más, mint egyfajta hamis biztonságérzet. Nem jelenthetik az alapját az emberi család tagjai közötti békés együttélésnek, amelynek ehelyett a szolidaritás etikájából kell fakadnia.”

2019. november 24-én délelőtt a Szentatya felkereste a nagaszaki atomtámadás emlékparkját, hogy lerója kegyeletét az áldozatok előtt. Ott felolvasott egy az egész világnak szóló megrendítő üzenetet, melyben hangsúlyozta, hogy a békét nem lehet félelemre építeni, és mindannyiunknak a testvériség kultúráját kell építenünk. Ferenc pápa meggyőződésének hangott adva elmondta: 

„az atomfegyverek nélküli világ lehetséges és szükséges, kérem a politikai vezetőket, ne felejtsék el, hogy ezek nem védenek meg bennünket a korunk nemzeti és nemzetközi biztonságát fenyegető veszélyektől.”

A Szentatya beszéde végén arra szólította a jelenlévőket – katolikusokat és más vallásokhoz tartozókat, hogy közösen mondják el az Assisi Szent Ferencnek tulajdonított békeimát:

Uram, tégy békéd eszközévé:
ahol gyűlölet van, oda én szeretetet vigyek,
ahol sértés, oda én megbocsátást vigyek,
ahol széthúzás, oda én egyetértést vigyek,
ahol kétely, oda én hitet vigyek,
ahol kétségbeesés, oda én reményt vigyek,
ahol szomorúság, oda én örömet vigyek.

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria