„Imába mélyülve kérjük Ukrajna békéjét” – Gallagher érsekkel fohászkodtak a hívek Rómában

Kitekintő – 2022. január 28., péntek | 19:01

Ferenc pápa felhívására Paul Richard Gallagher érsek, a szentszéki államközi kapcsolatok titkára január 26-án, szerdán este imádságot vezetett a római Santa Maria in Trastevere bazilikában Ukrajna békéjéért. Felszólította a felelős politikusokat: „Szívünk megújításával törődjünk!”

A római Trastevere negyed hívei válaszoltak Ferenc pápa hívására. A Szentatya ugyanis arra kérte a világ keresztényeit, hogy fohászkodjanak a békéért Európa szívében, hogy legyen vége a gyűlölködésnek, és a testvériség kerekedjen a fenyegetés fölé, múljon el a háborúk szele, és a gyermekeket, asszonyokat és férfiakat kíméljék meg a konfliktusok szörnyűségeitől. „A pápával szeretetközösségben vagyunk, minden kezdeményezéssel az emberi testvériességet szolgáljuk” – mondta Gallagher érsek.

„Imába mélyülve kérjük Ukrajna békéjét” – buzdított a szentszéki államközi kapcsolatok titkára beszédében a szerda esti római imádság alkalmával, s a háború szörnyűségeire és borzasztó következményeire hívta fel a figyelmet. „Fájdalmas helyzet, amely a legalapvetőbb jogoktól is megfosztja az embert. Az viszont még szörnyűbb, hogy a konfliktusokat és azok hatását nem a döntéshozók, hanem az ártatlan áldozatok szenvedik el” – mutatott rá, hangsúlyozva, mennyire szomorú, hogy a népek szenvedése az ember műve: olyan cselekedeteké, amelyeket előre megterveznek, és szisztematikus módon végrehajtanak.

„Isten testvéreknek teremtett minket, imádkozzunk az Úrhoz azért, hogy megadja a békét nekünk, és kérjük, hogy a Szentlélek minden embert, de különösen a felelősöket a béke megteremtőivé tegye” – hangzott Paul Gallagher érsek fohásza Ukrajna békéjéért.

Ferenc pápa január 26-án, a szerdai általános kihallgatás alkalmával hívta imára a világ híveit Ukrajna békéjéért; „a népért, amely megérdemli a békét a sok szenvedés után”. A Szentatya emlékeztetett a második világháború pusztítására, majd a Mindenható Atyától a kiengesztelődést és az egyetértés ajándékát kérte, azért fohászkodva, hogy győzzön a párbeszéd.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria